Zoeken
Willem Vissers - Van Praag

Van Praag

Willem Vissers

Een boek met talloze herinneringen aan Ajax en de KNVB, alsmede berichten en intriges vanuit de boezem van het bestuur van FIFA en UEFA
Van Praag

Willem Vissers

Een boek met talloze herinneringen aan Ajax en de KNVB, alsmede berichten en intriges vanuit de boezem van het bestuur van FIFA en UEFA
Bestel nu
Omschrijving

Michael van Praag (1947) is de belangrijkste voetbalbestuurder van Nederland in de laatste dertig jaar. Hij was veertien jaar voorzitter van Ajax en elf jaar preses van de KNVB. In het voorjaar van 2021 nam hij afscheid als bestuurslid van de UEFA.
Als kind van de Joodse onderduiker Jaap van Praag beleefde hij een bewogen jeugd die leidde tot zwijgzaamheid thuis over de verschrikkingen van de oorlog. Vader Jaap verloor zijn ouders en zusje in de gaskamers. De relatie met Jaap van Praag, die in een vechtscheiding belandde met zijn moeder Hendrika - roepnaam Joep - , was moeizaam.
Tussen vader en zoon ontstonden ook opvallende parallellen. Ze waren bijvoorbeeld allebei voorzitter van Ajax. Michael van Praag, zakelijk geslaagd door een aantal winkels met elektronica op Schiphol en andere vliegvelden, beleefde bij Ajax de grote successen met Louis van Gaal als trainer. Tijdens een strandwandeling in Turkije behield hij de ambitieuze Van Gaal in 1991 zelfs voor Ajax, want de trainer kon als assistent weinig geduld opbrengen om te wachten op zijn kans.
Van Praag is charmant en gastvrij. Hij heeft de naam soms wat naïef te zijn, al wist hij menig deur te openen door zijn grote wens om te verbinden. Hij stond in 2014 als enige bestuurder op tegen Sepp Blatter, omdat hij vond dat de voorzitter van de FIFA zich niet meer herkiesbaar mocht stellen. Toen dat toch gebeurde, stelde hij zich zelf kandidaat. Uiteindelijk trok hij zich terug. Later legde hij het na het gedwongen vertrek van Michel Platini af tegen Aleksander Ceferin, bij de verkiezingen voor het voorzitterschap van de UEFA.
In de biografie 'Van Praag' beschrijft Willem Vissers het soms turbulente leven van een echte bestuurder, 'een van de laatste der Mohikanen', zoals hij ergens wordt genoemd, daterend uit een tijd dat voorzitters nog onbezoldigde boegbeelden van clubs waren. Een boek met talloze herinneringen aan Ajax en de KNVB, alsmede berichten en verwikkelingen vanuit de FIFA en UEFA.

Fragment

Quotes
Trouw
'Van Praag was zelf internationaal actief in een periode dat het voetbal bestuurlijk regelmatig ontspoorde, door corruptie, machtsmisbruik en gekonkel. Van Praag - Achter de coulissen van het voetbal geeft een boeiend inkijkje in dat wereldje. Meer nog onthult het boek hoe Van Praag daarin opereerde.'
Auteur: Willem Vissers
Auteur

Willem Vissers (1964) werkt in 2022 25 jaar als voetbalverslaggever bij de Volkskrant, waarin hij alle grote toernooien meermaals bezocht. Hij is in januari 2022 uitgeroepen tot sportjournalist van het jaar. De Limburger schreef meerdere boeken, onder meer over de succesjaren van Feyenoord (2017, met Bart Vlietstra) en Ajax (2019), de biografie over bestuurder Michael van Praag en over scout Piet de Visser. Hij is co-auteur van de in 2021 verschenen Canon van het Nederlandse voetbal.

Edities & Details
Paperback: Van Praag - Willem Vissers
ISBN: 9789048855001
Uitgave: Paperback
Status: Beschikbaar
Datum: 12-05-2021
Prijs: € 22,99
Omvang: 352 pagina's

Bestel

Digitale download: Van Praag - Willem Vissers
ISBN: 9789048855018
Uitgave: Digitale download
Status: Beschikbaar
Datum: 12-05-2021
Prijs: € 9,99
Omvang: 352 pagina's

Bestel

Audio download: Van Praag - Willem Vissers
ISBN: 9789048855025
Uitgave: Audio download
Status: Beschikbaar
Datum: 12-05-2021
Prijs: € 12,99
Speelduur: 510 minuten

Bestel

Uitgeverij: Inside Helden Sportboek van het jaar: Shortlist (2022) Voorlezer: Wilbert Gieske NUR: 491 - Sport THEMA: Autobiografie: sport THEMA: Balsporten en balspelen BISAC: BIOGRAPHY & AUTOBIOGRAPHY / Sports
Nieuws
Van Praag en Van Gaal weer in beeld bij Ajax

Van Praag en Van Gaal weer in beeld bij Ajax

Nu Ajax in zwaar weer verkeert, doet de club een beroep op de twee oudgediende om de weg naar boven in te zetten. Volkskrant journalist Willem Vissers maakte over beide heren een boek. Hij schreef de geautoriseerde biografie van Michael van Praag en bracht een bundel uit over Louis van Gaal, met goedkeuring van de ex-bondscoach. Lees meer »

Derksen wint 'Sportboek van het jaar'!

Derksen wint 'Sportboek van het jaar'!

Na twee stemrondes eindigt Derksen van Michel van Egmond en Antoinette Scheulderman bovenaan de lijst als Sportboek van het jaar. Lees meer »

Drie boeken van Inside zijn genomineerd voor het HELDEN 'Sportboek van het jaar'!

Drie boeken van Inside zijn genomineerd voor het HELDEN 'Sportboek van het jaar'!

Derksen, De Raboploeg en Van Praag veroveren een plekje in de shortlist voor het 'Sportboek van het jaar'! Lees meer »

Meer boeken
Rick van Leeuwen - Sjaak Polak
Rick van Leeuwen
Willem Held - Ingrid Visser
Willem Held
Matt en Tom Oldfield - Helden van het EK 2021: De Bruyne
Matt en Tom Oldfield
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: