Zoeken
Uitgeverij Carrera Culinair wint 3 van de 4 prijzen bij Kookboek van het Jaar-verkiezing 2022
Dinsdagavond 15 november vond in het Miele Experience Center in Amsterdam de uitreiking van de Kookboek van het Jaar verkiezingen plaats. Uitgeverij Carrera Culinair viel in drie van de vier categorieën in de prijzen.

Uitgeverij Carrera Culinair wint 3 van de 4 prijzen bij Kookboek van het Jaar-verkiezing 2022

Gepubliceerd op 16 november, 2022 om 09:47, aangepast op 17 november, 2022 om 14:16

De winnaar van de Food and Friends Kookboek van het Jaar vakjuryprijs 2022 is Java van Maureen Tan, die eveneens de bestseller De bijbel van de Indonesische keuken schreef.

Juryrapport: “Dit is niet zomaar een kookboek, maar een culinaire reis door Java met mooie gerechten uit alle regio’s van Java, ingedeeld per gebied. Auteur Maureen laat de creativiteit in de keuken zien met oneindig veel mogelijkheden. Er ontstaan met behulp van de redelijk goed te verkrijgen ingrediënten de lekkerste variaties. Java biedt nog meer inspiratie voor liefhebbers van de Aziatische keuken. De vormgeving is simpel, geen gedoe, duidelijk en overzichtelijk. Maureen voelde de urgentie bij veel Indonesische mensen om de verhalen en de eetcultuur te delen, zoals de auteur zelf al zo mooi meldde op instagram. Het boek heeft een prachtige cover; luxe en stijlvol, een kunstwerkje. Alleen daarom zou je het boek al willen kopen. Of kado willen geven”

Eten met Nick, van de immer populaire YouTuber Nick Toet, kreeg de meeste stemmen en wint daarmee de publieksprijs van 2022. Eten met Nick staat vol makkelijke recepten en tips en tricks waarmee zelfs jij kunt leren koken. Van de meest fluffy American pancakes tot superturboshoarma en van een Broodje Beschuitstuitah en Boeuf Bourguignon tot aan Haagse worstenbroodjes. Voorjaar 2023 verschijnt zijn tweede kookboek: BBQ-en met Nick.

Tijs Koelemeijer, onder meer vormgever van De bakatlas van Heel Holland Bakt-winnaar Rutger van den Broek, ontving de Beste Kookboek van het Jaar Vormgever Award 2022.

Daarnaast kreeg Wil Demandt, oud-chef en -eigenaar van restaurant Bordewijk in Amsterdam, een eervolle vermelding voor Altijd zondag, het vuistdikke en bovenal non-conformistische kookboek over de bourgondische keuken van weleer, waarmee hij hoge ogen gooide bij de voltallige jury van de Kookboek van het Jaar-verkiezing: “Altijd zondag is meer dan een kookboek. Het is een culinaire biografie, een historisch document en een afsluiting van een tijdperk. Wil Demandt is een begrip in de culinaire wereld die niet verloren mag gaan. De cover is een eerbetoon aan de maker, die persoonlijk op de cover prijkt. De vormgeving is simpel, clean, geen gedoe en gefocust op inhoud. Tekeningen zijn een leuke toevoeging en humorvol”, aldus het juryrapport.

Auteurs
Auteur: Nick Toet

Na zijn koksopleiding en het Grafisch Lyceum ging Nick Toet (35) aan de slag als video-editor bij het immens populaire Dumpert.nl. Daar vielen zijn kook- en zijn videoskills snel in de smaak. Dat resulteerde twee jaar geleden in het YouTube-kanaal EtenmetNick, waar iedere week een nieuw gerecht op verschijnt en met inmiddels meer dan 140.000 abonnees. Eten met Nick is zijn langverwachte, eerste kookboek.

Auteur: Maureen Tan

Maureen Tan (1969) groeide op met de Indonesische keuken. Met haar kookschool Anak Bungsu, wat 'derde kind' betekent, leert Maureen iedereen authentiek Indonesisch koken. Zo eert ze niet alleen de Indonesische keuken, maar ook de recepten die haar moeder haar in vele kookschriftjes naliet.

Auteur: Wil Demandt

Je mag gerust zeggen dat Wil een kok is van de oude stempel. Zo een die er graag persoonlijk borg voor staat dat zijn gasten een sprankelende avond hebben. Lekker eten, een goed glas, liefst met een geanimeerd gesprek - alle aspecten van le plaisir de la table. Zijn restaurant Bordewijk groeide uit tot een instituut voor bons gourmands die geen capriolen wensten op hun bord, maar smakelijk eten van verfijnde eenvoud - Wil heeft een aardse hand van koken.

Boeken
Nick Toet - Eten met Nick
Nick Toet

Hét kookboek van YouTube-fenomeen Nick Toet!

Maureen Tan - Java
Maureen Tan

Het nieuwe kookboek van bestsellerauteur Maureen Tan.

Wil Demandt - Altijd zondag
Wil Demandt

'Wil is een kok uit een plaatjesboek, de belichaming van bonhomie en gulhartigheid'

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: