Zoeken
Ad van Liempt - DOS

DOS

Ad van Liempt

DOS

Ad van Liempt

Bestel nu
Omschrijving

De spannendste ontknoping in de eredivisie aller tijden was zonder twijfel die van vijftig jaar geleden. In een beslissingswedstrijd in de Nijmeegse Goffert duurde het op 15 juni 1958 maar liefst 109 slopende minuten voor er een goal viel. DOS werd kampioen, Sportclub Enschede, met Abe Lenstra in de gelederen, greep naast de titel. DOS uit Utrecht landskampioen? In het seizoen 1957/1958 was dat helemaal niet onlogisch. DOS had veruit de meest productieve voorhoede (84 goals) en versloeg dat jaar topclubs als Ajax (5-1), Feyenoord (6-2), Sparta (1-7) en VVV (6-1) met flitsend aanvalsspel. Frans de Munck (De Zwarte Panter) in het doel, de onverzettelijke Hans Kraay als stopperspil en de laconieke maar bij vlagen briljante Tonny van der Linden als topscorer - zij vormden de ijzersterke as. En daaromheen een vriendenploeg (waarin zelfs zwagers), die vooral bij een achterstand ongekende veerkracht kon tonen.
Het Wonder van Utrecht vertelt het verhaal van dit sensationele kampioenschap. Maar het biedt ook een verrassend inzicht in de jaren vijftig, waarin voetbal nog zonder televisie kon, en waarin je op de tribune nog sportiviteit en achting voor de tegenstander tegenkwam. Maar er was wél omkoping, het regende protesten en er was altijd gedonder om de opstelling van het Nederlands elftal.
Deze unieke reconstructie van een voetbalcompetitie is geschreven door Ad van Liempt, chef geschiedenis van de NPS, oprichter van het tv-programma Andere Tijden, en voormalig hoofdredacteur van NOVA en Studio Sport.

Auteur: Ad van Liempt
Auteur

Edities & Details
Digitale download: DOS - Ad van Liempt
ISBN: 9789048803750
Uitgave: Digitale download
Status: Beschikbaar
Datum: 15-09-2009
Prijs: € 7,99
Omvang: 208 pagina's

Bestel

ISBN: 9789048800711
Uitgave: Paperback
Status: Beschikbaar
Datum: 03-04-2008
Prijs: € 17,90
Omvang: 208 pagina's

Bestel

Uitgeverij: Carrera culinair NUR: 491 - Sport THEMA: Voetbal THEMA: Biografie: sport BISAC: SPORTS & RECREATION / Soccer
Meer boeken
Joost Bakker - Zo niet, dan toch
Joost Bakker
Eddy van der Ley - Gertjan Verbeek
Eddy van der Ley
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: