Zoeken
Begin oktober verschijnt bij Lebowski Publishers 'Rigolettohof' van Erik Jan Harmens
“In mijn hoofd is de herinnering voor de werkelijkheid geschoven als een masker voor een gezicht”

Begin oktober verschijnt bij Lebowski Publishers 'Rigolettohof' van Erik Jan Harmens

Gepubliceerd op 9 juli, 2021 om 12:00

In de nacht van 8 op 9 april 2021 keert een vijftigjarige man terug naar de plek waar hij in Alphen aan den Rijn is opgegroeid. Het decor van zijn jeugd staat nog over- eind: de hoekwoning met het geverfde hek, het bas- ketbalveldje verderop en winkelcentrum de Ridderhof om de hoek, waar tien jaar geleden een spree shooting plaatsvond. De man parkeert zijn auto in de straat, kijkt uit op zijn ouderlijk huis en zijn vroegere slaapkamerraam, en vraagt zich af of zijn terugkeer betekenis heeft.

Voor de verteller van Rigolettohof houden de dingen nooit op, maar blijven ze duren, in een eindeloze loop. Op het oog onsamenhangende gebeurtenissen rijgt hij aan elkaar: de vader die zijn gezin verlaat, het wach- ten van de zoon op zijn terugkomst, de eenzaamheid van de moeder en de eeuwige verbondenheid met de broer en zus. Die gaan in de mix met gebeurtenissen buitenshuis, zoals de moord op John Lennon, de op- komst en ondergang van fotograaf Diane Arbus en de luttele minuten die de schutter in de Ridderhof nodig had om zes mensen van het leven te beroven en daarna zichzelf. Het bezwerende resultaat draait slechts om één ding: gezien worden.

Auteurs
Auteur: Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vijf dichtbundels, plus twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw en een met Ilja Leonard Pfeijffer. Harmens was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland. Hij publiceerde ook vijf romans. Hallo muur (2015) werd Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door en werd talloze malen herdrukt. In 2018 kwam een tweede, autobiografische roman uit, over onverdoofd leven, getiteld Door het licht. Anderhalf jaar eerder, begin 2017, verscheen Pauwl, een geestige vertelling over een volwassen man met autisme. Even later kwam bij uitgeverij Moon Harmens' eerste kinderboek uit: Hans is kwijt. Erik Jan Harmens schrijft stukken over prikkels en verdoving...

Boeken
Erik Jan  Harmens - Rigolettohof
Erik Jan Harmens

Dat ik niet word gezien, betekent niet dat ik er niet ben. Ik word alleen niet opgemerkt.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: