Zoeken
Eindelijk aandacht voor alle slachtoffers van de SLM ramp
Op 7 juni was het 35 jaar geleden dat de SLM ramp plaats had. Onder de betrokkenen wordt het wel de vergeten ramp genoemd. In het AD alvast een voorpublicatie van 'Wat ons Bindt'. Een eerbetoon aan de vergeten slachtoffers, de band tussen Nederland en Suriname en de impact van een ramp die ons allemaal zou moeten verbinden. 

Eindelijk aandacht voor alle slachtoffers van de SLM ramp

Gepubliceerd op 12 juni, 2024 om 12:05, aangepast op 12 juni, 2024 om 12:28

Er zijn dingen die op je bureau komen en je direct raken. Voor mij is het de SLM-ramp in 1989. Als kind kan ik me die dag beter herinneren dan de winst van Oranje op het EK 1988. 

Het was paniek, mayham. De telefoon, nog een landlijn, hield niet op met rinkelen. Radio aan. Wat is er aan de hand? En eerlijk is eerlijk, de paniek ging over de voetballers die wellicht aan boord zaten namens het Kleurrijk Elftal. Maar de dag zal ik nooit vergeten. En dan komt de kans om terug te gaan naar die dag en hopelijk iets recht te trekken. 

Overigens denk ik dat er die dag een gat is geslagen in de unieke jonge talenten qua Surinaamse voetballers. Maar ook zeker in de Surinaamse gemeenschap. Nu komen de betrokkenen aan het woord. Artsen ter plaatse, nabestaanden, overlevenden, Surinaams en Nederlands, over een ding zijn ze het allemaal eens. Dit mag nooit meer gebeuren en er is meer dat ons bindt, dan waarin we verschillen.

'Niet zomaar een boek' NPO Radio 1 

'Indrukwekkend' Het Parool

'Mooi, grondig, bijzonder werk' AD.nl

‘Hartverscheurend’ De Ware Tijd (Suriname)

'Dit boek kruipt onder je huid' Rijnmond 

'Zware, mooie kost, prachtig opgeschreven' RTV Noord-Holland

'Slotboom geeft de nabestaanden als ambassadeur van het leed alsnog een plek in de geschiedenis' Trouw 

'Deze tragische gebeurtenis mag nooit vergeten worden, daarom is het goed dat Anton dit stukje geschiedenis nu zo nauwkeurig heeft gedocumenteerd' Jörgen Raymann 

'Dit boek trekt zaken recht' Peter Sanches (Surinaams journalist)

'Ik lees het heel langzaam, omdat ik alles goed wil laten bezinken, vooral omdat het zo beeldend geschreven is.' Diego Lapar (Jeugdjournaal, Suriname)

'Dit is een hele dure en zielige les die we nooit meer mogen vergeten. Dat lukt dankzij dit boek.' Rayen Bindraban (fysiotherapeut Kleurrijk Elftal)

'Ik heb een stukje gelezen. Natuurlijk niet zonder tranen. Ik beleefde alles weer opnieuw. Stukje bij beetje lezen, nu. Het is heel mooi geschreven' Chittra Mahabier (nabestaande)

'Goed dat na 35 jaar opnieuw een stukje van deze onuitwisbare geschiedenis is vastgelegd' Roy Khemradj, Surinaams schrijver

Auteurs
Auteur: Anton Slotboom

Anton Slotboom (Rotterdam, 1980) schrijft voor de dagbladen Algemeen Dagblad en Trouw over nieuws, sport en cultuur. Verhalen van zijn hand verschenen ook in literaire sportbladen als Hard gras en Staantribune. Zijn levensverhaal over Jules Deelder, 'De zin van het leven ben je zelf', werd in 2020 een bestseller. Ook schreef hij de biografie van actrice Imanuelle Grives. Slotboom is bovendien co-auteur van boeken over Sparta, Feyenoord en PSV.

Boeken
Anton Slotboom - Wat ons bindt
Anton Slotboom

Eindelijk is er aandacht voor de grootste Surinaamse vliegramp ooit.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: