Zoeken
Anton Slotboom - Wat ons bindt

Wat ons bindt

Anton Slotboom

Eindelijk is er aandacht voor de grootste Surinaamse vliegramp ooit.
Wat ons bindt

Anton Slotboom

Eindelijk is er aandacht voor de grootste Surinaamse vliegramp ooit.
Bestel nu
Omschrijving

In de vroege ochtend van 7 juni 1989 stortte vlucht PY 764 neer in het oerwoud vlakbij vliegveld Zanderij in Suriname. 176 passagiers kwamen daarbij om het leven.

Voor het in 1975 onafhankelijk geworden Suriname was dit de grootste vluchtramp ooit: een nieuwe schok na de december-moorden zeven jaar eerder.

In Nederland werd het bericht over de ramp onthutst ontvangen. Er kwamen extra journaals. Op de nationale herdenking in de Amsterdamse RAI spraken voetbalsterren Ruud Gullit en Frank Rijkaard, die aanvankelijk ook aan boord zouden zitten als spelers van het Kleurrijk Elftal. Premier Lubbers en Koningin Beatrix betuigden hun medeleven. Er werden hulptroepen naar de rampplek gestuurd.

Toch ging Nederland daarna snel weer over tot de orde van de dag. Voor een benefietwedstrijd in de Rotterdamse Kuip stroomde het stadion zes weken na de ramp nog niet halfvol. Toen drie jaar later in de Amsterdamse Bijlmer een vliegtuig neerstortte, en er 43 slachtoffers vielen, kreeg die ramp veel meer aandacht.

De Nederlandse staat beschouwde de SLM-ramp als een zaak voor Suriname, zelfs al had zeventig procent van de slachtoffers aan boord van PY 764 de Nederlandse nationaliteit.

Journalist Anton Slotboom zoekt in dit boek naar het antwoord op de vraag: wat als deze ramp nu was gebeurd? Door de bril van nu kijkt hij naar de gebeurtenissen van toen.

Hij gaat het gesprek aan met nabestaanden, in Nederland en in Suriname, spreekt met familie van de slachtoffers en herbeleeft de ramp met journalisten van toen.

In deze gesprekken slaan veel geinterviewden een zucht van verlichting. Eíndelijk is er aandacht voor de grootste Surinaamse vliegramp ooit die, tot hun verdriet, soms ook wel 'de vergeten ramp' wordt genoemd.

Hun herinneringen en levensverhalen zijn uniek, maar één ding zeggen de betrokkenen allemaal: de slachtoffers van deze ramp mogen stuk voor stuk nooit worden vergeten.

Auteur: Anton Slotboom
Auteur

Anton Slotboom (Rotterdam, 1980) schrijft voor de dagbladen Algemeen Dagblad en Trouw over nieuws, sport en cultuur. Verhalen van zijn hand verschenen ook in literaire sportbladen als Hard gras en Staantribune. Zijn levensverhaal over Jules Deelder, 'De zin van het leven ben je zelf', werd in 2020 een bestseller. Ook schreef hij de biografie van actrice Imanuelle Grives. Slotboom is bovendien co-auteur van boeken over Sparta, Feyenoord en PSV.

Edities & Details
Paperback: Wat ons bindt - Anton Slotboom
ISBN: 9789048867929
Uitgave: Paperback
Status: Aangekondigd
Datum: 07-06-2024
Prijs: € 21,99
Omvang: 320 pagina's

Bestel

Uitgeverij: Inside NUR: 489 - Sportverhalen THEMA: Balsporten en balspelen BISAC: SPORTS & RECREATION / Soccer
Meer boeken
Kluun en Ronald Giphart - Het eeuwige gezeik
Kluun en Ronald Giphart
Michel van Egmond en Martijn Krabbendam - Lourdes aan de Maas
Michel van Egmond en Martijn Krabbendam
Michel van Egmond - Voetbal kijken met Van Basten
Michel van Egmond
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: