Zoeken
'Nachtmerries bloeien op onder Trump'
Sinds de verkiezing van Donald Trump doet één genre het opvallend goed in de VS: de dystopische roman. Deze maand verscheen een aantal angstige toekomstvisioenen (opnieuw), in de vorm van drie door Lebowski heruitgegeven romans. Met soms verbijsterende paralellen. Het Parool recenseerde de vergeten klassiekers Dat gebeurt hier niet **** (Sinclair Lewis), Fahrenheit 451 **** (Ray Bradbury) en High-Rise *** (J.G. Ballard).

'Nachtmerries bloeien op onder Trump'

Gepubliceerd op 11 juli, 2017 om 00:00

Dat gebeurt hier niet van Sinclair Lewis ('een knap en gedetailleerd opgebouwde visionaire dystopie'), Fahrenheit 451 van Ray Bradbury ('een indringende metafoor') en High-Rise van J.G. Ballard werden opnieuw vertaald en uitgegeven door Lebowski en zijn onderdeel van het nieuwe genre 'grensoverschrijdende fictie'. Want sciencefiction, het stiefkind van de literatuur, door velen gezien als een mix van pulp, onzin, marsmannetjes en vliegende schotels, blijkt een razend interessant genre – voor wie er oog voor heeft. Met name de ‘what if’-romans, die door de politieke actualiteit worden ingehaald, zijn urgent, actueel, prikkelend en visionair. Lebowski brengt de  komende tijd een mix van Nederlands en Vlaams talent, internationale titels en classics.

Meer weten over onze grensoverschrijdende fictie-serie? Klik dan hier.

Lees het complete Parool-artikel via Blendle.

Auteurs
Auteur: J.G. Ballard

J.G. Ballard (1930-2009) was een Britse romanschrijver en een sleutelfiguur in de New Wave-beweging in sciencefiction. Zijn bekendste werken zijn The Atrocity Exhibition, The Empire of the Sun, Crash en natuurlijk High-Rise. Veel van zijn boeken werden verfilmd, door onder anderen Steven Spielberg (Empire of the Sun) en David Cronenberg (Crash). High-Rise werd in 2015 verfilmd, met in de hoofdrollen Tom Hiddleston, Jeremy Irons en Sienna Miller.

Auteur: Sinclair Lewis

Schrijver en journalist Sinclair Lewis (1885-1951) staat bekend om zijn satirische en kritische werken over de Amerikaanse maatschappij, en het kapitalisme in het algemeen. Hij was de eerste Amerikaan die de Nobelprijs voor de Literatuur won.

Auteur: Ray Bradbury

Ray Bradbury (1920-2012) was een Amerikaans schrijver en beheerste een scala aan genres, van sciencefiction tot speculatieve fictie en van horror tot coming-of-age. Ook schreef hij film- en televisiescripts, voor onder meer de klassieke serie The Twilight Zone. Fahrenheit 451 is zijn belangrijkste boek.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: