Zoeken
 Eind mei verschijnt bij Hollands Diep: 'Ketterij' van Catherine Nixey
Ketterij onthult de verschillende versies van Christus die de vroege christenen kenden en beschrijft het proces van ontwikkeling - en uitroeiing - waardoor Jezus die ene unieke figuur werd die we tegenwoordig kennen.

Eind mei verschijnt bij Hollands Diep: 'Ketterij' van Catherine Nixey

Gepubliceerd op 18 april, 2024 om 14:32

In tegenstelling tot wat de Kerk vandaag de dag leert, bestond er in de eerste eeuwen van het christendom geen consensus over wie Jezus was of welk belang hij vertegenwoordigde. In plaats daarvan waren er vele verschillende Christussen. De een had een tweelingbroer en reisde naar India, een ander trok op met draken. Een bijzonder beangstigende Christus minachtte zijn ouders en doodde iedereen die in zijn weg stond. Waarom we zo weinig weten over deze vroege versies van Jezus? Omdat de christelijke orthodoxie die vanaf de vierde eeuw n. Chr. de overhand nam, stelselmatig afrekende met elk van deze varianten. Evangeliën werden gebrandmerkt als apocrief, volgelingen werden verketterd. Deze onfortuinlijke christenen verloren hun rechten, bezittingen en kerken - en soms ook hun levens.

Ketterij is een groepsbiografie van de vele uiteenlopende Jezussen waarvan het in de vroegchristelijke traditie wemelde en over hoe ze een voor een uit de weg werden

geruimd totdat de 'echte' Christus overbleef. Van de hand

van de gevierde classicus en auteur van Eeuwen van duisternis ('een boek dat insloeg als een bliksemflits' - New York Times Book Review).

Auteurs
Auteur: Catherine Nixey

Catherine Nixey studeerde klassieke oudheid aan Cambridge University en werkte enkele jaren als leraar klassieke oudheid in Londen. Momenteel is ze journalist voor The Times. Eerder verscheen haar debuut Eeuwen van duisternis bij Hollands Diep.

Boeken
Catherine Nixey - Ketterij
Catherine Nixey

Ketterij onthult de verschillende versies van Christus die de vroege christenen kenden en beschrijft het proces van ontwikkeling - en uitroeiing - waardoor Jezus die ene unieke figuur werd die we tegenwoordig kennen.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: