Zoeken
Eind mei verschijnt bij Hollands Diep: 'Ik zoek een vriendelijk mens' van Julian Borger
Een duizelingwekkende zoektocht naar de waarheid

Eind mei verschijnt bij Hollands Diep: 'Ik zoek een vriendelijk mens' van Julian Borger

Gepubliceerd op 18 april, 2024 om 13:57

In 1938 proberen Joodse gezinnen Wenen te ontvluchten. Wanhopig plaatsen ze advertenties waarin ze hun kinderen aanbieden aan de lezers van een Britse krant, de Manchester Guardian. De juiste woorden in de juiste volgorde kunnen het verschil betekenen tussen leven en dood.

Drieëntachtig jaar later stuit Guardian-journalist Julian Borger op de advertentie die zijn vader Robert van de nazi's heeft gered. Robert had dit geheim gehouden, net als bijna alles over zijn traumatische Weense jeugd, totdat hij zichzelf van het leven beroofde. Geïntrigeerd door de schaduwen van het verleden van zijn familie en beginnend met niets anders dan een pagina met krantenadvertenties, volgt Borger de opmerkelijke verhalen van zijn vader, de andere geadverteerde kinderen en hun families, elk in de maalstroom van een wereld in oorlog.

Van een Weense radiowinkel tot het getto van Sjanghai, interneringskampen en familiehuizen in Groot-Brittannië, de diepe bossen en concentratiekampen van nazi-Duitsland, smokkelaars die Joodse levens redden in Nederland, een onwaarschijnlijke Franse verzetscel en een verlossend overlevingsverhaal in New York. Borger ontrafelt de verbazingwekkende reizen van de kinderen door toedoen van het lot, hun verhalen over trauma's en de vriendelijkheid van vreemden.

 

‘Een indrukwekkend, elegant geschreven en diep aangrijpend boek. Ik vond het prachtig.’ – Edmund de Waal, auteur van De haas met ogen van barnsteen

Auteurs
Auteur: Julian Borger

Julian Borger was correspondent in de Verenigde Staten, Oost-Europa, de Balkan, het Midden-Oosten en Iran, en versloeg de Bosnische oorlog voor de bbc. Nu is hij al jaren redacteur bij The Guardian. Daar won hij met zijn redactieteam de Pulitzerprijs voor de Snowden-files. Zijn boek uit 2016, The Butcher's Trail, werd lovend ontvangen en o.a. gerecenseerd door Time, Newsweek, The Independent, The Guardian en The Wall Street Journal.

Boeken
Julian Borger - Ik zoek een vriendelijk mens
Julian Borger

Een duizelingwekkende zoektocht naar de waarheid

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: