Zoeken
Half april verschijnt bij The House of Books: 'Hij noemde me Elly' van Femmetje de Wind
Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Elly Vleeschhouwer-Blocq

Half april verschijnt bij The House of Books: 'Hij noemde me Elly' van Femmetje de Wind

Gepubliceerd op 26 februari, 2024 om 16:31

Tegen het steeds grimmiger decor van een bezet Amsterdam wordt de zestienjarige Elly Blocq verliefd op Wim Vleeschhouwer, de voorzitter van de tafeltennisvereniging. Maar op een koude winteravond begin 1943 staan twee nsb'ers voor de deur: Elly moet meekomen. Wim is radeloos en besluit vrijwillig met haar mee te gaan.

De twee komen terecht in Kamp Vught. Omdat Wim Duits spreekt, valt hij in de gratie bij de kampcommandant en weet hij niet alleen zichzelf, maar ook Elly op de lijst te krijgen van het Philips-Kommando – een werkplaats waarmee Philips de Duitsers om de tuin weet te leiden en de Joodse gevangenen bescherming kan bieden tegen deportatie.

 

In de zomer van 1944 blijkt dit niet langer houdbaar. Het Philips-Kommando wordt op transport gezet naar Auschwitz. Terwijl Elly in mensonterende omstandigheden vecht voor haar leven, wordt van hogerhand in Berlijn bedongen dat het Philips-Kommando niet naar de gaskamer hoeft. Maar na drie maanden in Auschwitz moeten ze weer op transport. Hoelang kan Philips de groep nog redden?


Hij noemde me Elly is het wonderbaarlijke verhaal van een vrouw die dankzij de liefde van haar man en de bescherming van Philips acht concentratiekampen overleefde.

Auteurs
Auteur: Femmetje de Wind

Femmetje de Wind is schrijver, journalist, columnist en uitgever. Ze studeerde Rechten en Vergelijkende Kunstwetenschap en werkte jaren als hoofdredacteur van verschillende magazines. In 2015 debuteerde ze met de roman Rivka - waar ze veel lof mee oogstte en die deels gebaseerd is op het oorlogsverleden van haar vader. Daarna schreef ze de roman Het beloofde leven en verzorgde ze de bundel Door hun ogen, met daarin verhalen van Holocaust-overlevenden. Ook schreef ze mee aan de bestsellers Vier wandelaars en een Siciliaan en Een familie en een Griekse god.

Boeken
Femmetje de Wind - Hij noemde me Elly
Femmetje de Wind

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Elly Vleeschhouwer-Blocq

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: