Zoeken
Eind april verschijnt bij Inside: 'Gibril Sankoh' van Ferdi Delies
Het inspirerende verhaal van een vluchteling die het schopte tot profvoetballer

Eind april verschijnt bij Inside: 'Gibril Sankoh' van Ferdi Delies

Gepubliceerd op 14 februari, 2024 om 12:10, aangepast op 14 februari, 2024 om 17:17

Dit boek vertelt het indrukwekkende verhaal van Gibril Sankoh uit Sierra Leone. Gibril groeit op in hoofdstad Freetown en heeft een redelijk onbezorgde jeugd. Het land is voetbalgek en in de straten van Freetown wordt het veelvuldig gespeeld. Gibril heeft talent, iets dat al snel opvalt. Onder bijnaam Barrel wordt hij al snel een bekend figuur in de straten van Freetown.

Het voetbal redt hem. Hij blijft weg uit het nabijgelegen getto waar het criminele pad steevast op de loer ligt. Vrienden met iets minder voetbaltalent en weinig uitzichten ziet hij als bosjes wegvallen, maar Gibril houdt zich staande. Sterker nog, als hij als vijftienjarige geselecteerd wordt voor het nationale elftal van onder de 17, ligt de wereld voor hem open. Barrel geldt dan als één van de grootste talenten van Sierra Leone.

Maar dan bereikt een verschrikkelijke en nietsontziende burgeroorlog Freetown. Onder leiding van rebellenleider Foday Sankoh, dringen rebellen de straten in. Als de rebellen eindelijk verdreven zijn, is Gibril nog steeds niet veilig. Dit omdat hij toevalligerwijs dezelfde achternaam draagt als de rebellenleider.

Op een dag wordt Gibril door zijn gevreesde vader naar de haven van Freetown gesmokkeld en op een vrachtschip gezet. In het ruim van een groot containerschip vaart Gibril Sankoh een onzekere toekomst tegemoet. Met weinig kleren om het lijf, karig voedsel en zonder eigendommen stapt hij een paar weken later de kade op van de haven van een winters Rotterdam. Gibril wordt losgelaten en zwerft vervolgens uren door de straten van de stad. Slechts één ding heeft de illegale Gibril Sankoh mee naar Nederland gebracht. Zijn voetbaltalent.

Auteurs
Auteur: Ferdi Delies

Ferdi Delies (1980) is een hartstochtelijk Aston Villa- en FC Groningen-supporter. Over beide clubs heeft de treinmachinist meerdere publicaties op zijn naam.

Boeken
Ferdi Delies - Gibril Sankoh
Ferdi Delies

Het inspirerende verhaal van een vluchteling die het schopte tot profvoetballer

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: