Zoeken
'Sonny Boy' van Annejet van der Zijl centraal in Nederland Leest dit jaar
CPNB verrast Annejet van der Zijl op eigen jubileumavond. Bibliotheken geven in november speciale editie van Sonny Boy cadeau

'Sonny Boy' van Annejet van der Zijl centraal in Nederland Leest dit jaar

Gepubliceerd op 20 februari, 2023 om 22:00, aangepast op 21 februari, 2023 om 11:51

In 2023 leest heel Nederland samen het boek Sonny Boy van Annejet van der Zijl. Op een feestelijke avond ter viering van haar 25 jaar schrijverschap verraste CPNB-directeur Eveline Aendekerk Van der Zijl met een Vriend van het boek-speldje en de vraag of ze de volgende Nederland leest-ambassadeur wilde worden.

Dankzij haar enthousiaste ‘ja’ wordt nu bekend gemaakt dat voor de 18e editie van Nederland Leest het boek Sonny Boy in november centraal zal staan.

Eén boek, duizend gesprekken

Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek. Lezers krijgen dit boek cadeau van de bibliotheek, het centrum voor ontmoeting en gesprek. Deelnemende scholen geven een boek van Nederland Leest Junior cadeau aan leerlingen; deze titel wordt later dit jaar bekendgemaakt.

Eveline Aendekerk, directeur stichting CPNB: ‘Nederland Leest is een campagne die Nederlanders verbindt en uitnodigt in gesprek te gaan over actuele thema's. Annejet van der Zijl is wat een betreft een geweldige auteur om dat mee op te pakken. Ze is drie keer genomineerd voor de NS Publieksprijs en kreeg in de Boekenweek van 2020 iedereen, van jong tot oud, naar de boekhandel met haar geschenk Leon & Juliette. Dat zij nu met ons aan de slag wil voor deze prachtige campagne is voor ons een enorme eer en een prachtige bekroning van vele jaren samenwerken.’

Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl studeerde kunstgeschiedenis en massacommunicatie in Amsterdam en International Journalism in Londen. Ze werkte een aantal jaren in de journalistiek, onder andere bij opinieblad HP/De Tijd, waar ze zich specialiseerde in literaire geschiedschrijving en portretten. In 1998 debuteerde ze met Jagtlust, over de gelijknamige, roemruchte kunstenaarskolonie in het Gooi. Vier jaar later volgde Anna, haar veelgeprezen biografie van Annie M.G. Schmidt, die werd bewerkt tot een succesvolle tv-serie en musical. Van Sonny Boy werden alleen al in Nederland maar liefst 600.000 exemplaren verkocht. Het boek werd verfilmd en in acht talen vertaald. In 2010 verscheen haar spraakmakende biografie Bernhard. Een verborgen geschiedenis. Op dit boek promoveerde Annejet als historica. Ook werd het boek bekroond met de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek. Het eveneens geprezen Gerard Heineken. De man, de stad en het bier verscheen in 2014. De Amerikaanse prinses, over het veelbewogen leven van de peetmoeder van Beatrix, bezette wekenlang de eerste positie van De Bestseller 60. In 2018 publiceerde Annejet samen met Jo Simons haar eerste fictieboek: De val van Annika S. In 2020 schreef zij voor de Boekenweek Leon & Juliette, een familiekroniek. Dit boek vormde de basis voor haar roman Fortuna's Kinderen, waarmee ze haar derde nominatie voor de NS Publieksprijs in de wacht sleepte.

Sonny Boy

Herfst 1928: een jonge Surinaamse student trekt in Den Haag als kostganger in bij een gescheiden Hollandse vrouw met vier kinderen. Als ze een half jaar later zwanger van hem blijkt, is het schandaal niet te overzien. Maar ondanks armoede en discriminatie slaagt het stel er in de jaren die volgen in een gelukkig en ook voorspoedig bestaan op te bouwen met hun zoontje Waldy, alias Sonny Boy. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit, en besluiten ze joden in huis te nemen - met alle consequenties van dien.

Het boek Sonny Boy kwam in 2004 uit en was meteen een enorm succes. Het boek is bewerkt tot een theatervoorstelling en in 2011 verfilmd, met acteurs Sergio Hasselbaink en Ricky Koole in de hoofdrol.

 

Auteurs
Auteur: Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl is een van de bekendste en meest gelezen non-fictieschrijvers van ons land. Ze debuteerde in 1998 met Jagtlust en schreef bestsellers als Sonny Boy en De Amerikaanse prinses. Van der Zijl was in 2020 Boekenweekauteur en schreef het succesvolle Boekenweekgeschenk Leon & Juliette.

Boeken
Annejet van der Zijl - Jagtlust
Annejet van der Zijl

In Jagtlust brengt Annejet van der Zijl een van de meest fascinerende mythes van de Nederlandse literaire geschiedenis tot leven.

Annejet van der Zijl - Sonny Boy
Annejet van der Zijl

Levensgeschiedenis van de 19-jarige Surinaamse student Waldemar en een 40-jarige Hollandse getrouwde vrouw

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: