Zoeken
Op 27 oktober verschijnt bij Hollands Diep: Engel en kinnari van Dido Michielsen
Een indringende roman over dwalen tussen twee werelden. Het meeslepende vervolg op Lichter dan ik

Op 27 oktober verschijnt bij Hollands Diep: Engel en kinnari van Dido Michielsen

Gepubliceerd op 24 augustus, 2022 om 12:00, aangepast op 30 augustus, 2022 om 12:59

Java 1900. Louisa dwaalt door haar leven: ze heeft nooit geleerd hoe ze kind of moeder moet zijn. Als pleegkind is ze op haar dertiende uitgehuwelijkt. Ze verlangt er hevig naar te weten wie haar biologische ouders zijn en hoopt dat het vinden van haar moeder een einde zal maken aan haar onzekerheid en eenzaamheid. Haar omgeving beweert dat haar afkomst er niet toe doet: haar moeder was waarschijnlijk een njai, de concubine van een Nederlander. Iemand die je maar beter dood kunt zwijgen. Louisa mag van geluk spreken, want als erkende Indo-Europese hoort ze bij de blanke, superieure overheersers van Nederlands-Indië. Maar als ze in de spiegel kijkt, ziet ze iets heel anders.

De vriendschap met een vrouw van Chinese afkomst en haar Javaanse secretaris, twee buitenstaanders waar de Europese gemeenschap op neerkijkt, opent nieuwe deuren voor haar. Ze geven haar de vleugels van de kinnari, de mythische liefdesgodin, waardoor Louisa eindelijk leert om haar eigen keuzes te maken.

Uiteindelijk besluit ze om alsnog op zoek te gaan naar haar moeder om uit te vinden wie zijzelf nu eigenlijk is: een westerse engel of een oosterse kinnari. Hoewel haar zoektocht anders verloopt dan verwacht, krijgt ze toch een antwoord op deze vraag en voelt ze eindelijk waar ze thuishoort.

Over Lichter dan ik:

‘Een belangrijk boek.’ – Lidewijde Paris in MAX Nieuwsweekend, Radio 1

‘Deze roman beschrijft niet alleen de onderbelichte geschiedenis van de omgang van Nederlandse kolonisten met inheemse vrouwen maar in feite ook de gevolgen van een patriarchaat in het algemeen.’ – **** de Volkskrant

‘Michielsen schreef een liefdevol, sober en beeldend verteld verhaal over het leven van een Javaanse vrouw in Nederlands-Indië.’ – NRC Handelsblad

Auteurs
Auteur: Dido Michielsen

Dido Michielsen liet zich voor haar romandebuut Lichter dan ik inspireren door het leven van haar betovergrootmoeder. Het boek werd bejubeld door de pers, won de Boekhandelsprijs 2020 en werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Van haar debuut zijn al meer dan 100.000 exemplaren verkocht.

Boeken
Dido Michielsen - Engel en kinnari
Dido Michielsen

Een historische roman over dwalen tussen twee werelden.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: