Zoeken
Auke Kok tekent bij Hollands Diep voor de biografie van NSB-leider Anton Mussert
Deze week tekende Auke Kok bij Hollands Diep voor de biografie van de NSB-leider Anton Mussert (1894-1946). Het wordt zijn tweede boek bij dit imprint van Overamstel, waar eerder het zeer lovend ontvangen boek Johan Cruijff. De biografie verscheen, dat is vertaald in vier talen en de top van de bestsellerlijst behaalde.

Auke Kok tekent bij Hollands Diep voor de biografie van NSB-leider Anton Mussert

Gepubliceerd op 20 juni, 2022 om 16:47, aangepast op 20 juni, 2022 om 16:48

Uitgever Elco Lenstra: ‘Na het overweldigende succes van Johan Cruijff. De biografie raakten Auke en ik al snel aan de praat over een nieuwe, grote biografie. Tijdens onze gesprekken over bepalende figuren uit de Nederlandse geschiedenis kwam al snel de naam Anton Mussert op: een van de meest verguisde en geridiculiseerde Nederlanders, het prototype foute Nederlander, van wie de definitieve biografie desondanks tot op heden ontbreekt. Dankzij zijn uitstekende contacten bij het NIOD heeft Auke toegang tot documenten die niet of nauwelijks zijn geraadpleegd, waarmee hij een rijkgeschakeerder beeld kan schetsen dan tot op heden het geval is geweest. We zijn buitengewoon verheugd dat een gerenommeerd auteur als Auke Kok deze handschoen oppakt en zien enorm uit naar de publicatie van dit grootse project.’

Auke Kok: ‘Aan een boek beginnen is altijd weer een avontuur en het Mussert-project zal daarop zeker geen uitzondering zijn. Benieuwd welke verrassingen er deze keer op mijn pad zullen komen.’

Auke Kok studeerde maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daarna was hij werkzaam als redacteur van de Haagse Post en maandblad Quote. Tussen 1990 en 2000 was Kok redacteur, adjunct-hoofdredacteur en hoofdredacteur ad interim van opinieweekblad HP/De Tijd, daarna stapte hij als redactiechef over naar het Radio 1 Journaal. In 2004 vestigde Kok zich als zelfstandig journalist en boekenschrijver. Oorlog, geschiedenis en sport zijn terugkerende thema’s in zijn werk, dat zich doorgaans laat kenmerken door sterke accenten op de tijdgeest en een verhalende, empathische schrijfstijl. Het leverde hem tal van nominaties, prijzen en bestsellers op. Als enige schrijver won hij de Nico Scheepmaker Beker (beste sportboek van het jaar) twee keer.

Auteurs
Auteur: Auke Kok

Auke Kok (1956) is historicus, schrijver, journalist en columnist. Hij schreef bestsellers als 1988. Wij hielden van Oranje en Holleeder. De jonge jaren. Voor meerdere boeken ontving hij een prijs of nominatie, zoals voor zijn veelgeprezen De Verrader. Leven en dood van Anton van der Waals. Dat hij maatschappijgeschiedenis studeerde is in al zijn werk - en zeker ook in zijn biografie van Johan Cruijff - merkbaar: de tijdgeest, de samenleving, de sociale achtergronden zijn nooit ver weg. Naar voorbeeld van het 'totaalvoetbal' van de helden van 1974 wordt hij dan ook wel een 'totaalschrijver' genoemd.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: