Zoeken
In april verschijnt bij Hollands Diep:  'De tuin is een moeder'  van Ocean Vuong
De tijd is een moeder is een eerbetoon aan de kracht van zachtheid in tijden van geweld

In april verschijnt bij Hollands Diep: 'De tuin is een moeder' van Ocean Vuong

Gepubliceerd op 28 maart, 2022 om 16:59

Hoe keren we terug tot onszelf anders dan door de bladzijde om te vouwen en zo de spannende passage te markeren

In zijn uiterst persoonlijke tweede dichtbundel De tijd is een moeder gaat Ocean Vuong op zoek naar manieren om te leven na de dood van zijn moeder. Er is rouw, maar ook de overtuiging dat hij daaruit kan komen. Hij worstelt met zijn eigen verlies, maar ook met het gegeven dat hij rechtstreeks het product is van de oorlog in Vietnam, een thema dat we herkennen uit Vuongs indrukwekkende roman Op aarde schitteren we even. Zijn gedichten zijn sprankelend, compromisloos en onontkoombaar en maken voelbaar hoe het is om te leven als de bodem onder een verscheurd bestaan wegvalt.

Vuongs eerste bundel Night Sky with Exit Wounds werd bekroond met de Whiting Award (2016) en de T.S. Eliot Prize (2017) en hij werd in 2019 benoemd tot MacArthur-fellow. Zijn poëzie is bij uitstek menselijk, en daar hoort een scherp oog voor de maatschappelijke werkelijkheid bij. In De tijd is een moeder experimenteert Vuong op een vernieuwende en gedurfde manier met taal en vorm, zonder dat de inhoud abstract wordt. Hij aarzelt niet om eeuwig terugkerende levensvragen steeds opnieuw te stellen. De tijd is een moeder is een eerbetoon aan de kracht van zachtheid in tijden van geweld.

‘De gedichten van Ocean Vuong leggen met fotografische precisie gebeurtenissen vast, en benadrukken juist daarmee de vluchtigheid van het bestaan. Vuongs openhartigheid geeft bovendien zijn werk een sterk emotionele lading.’ – Michiko Kakutani, The New York Times

Auteurs
Auteur: Ocean Vuong

Ocean Vuong (1988) is dichter, essayist en schrijver. Stukken van zijn hand verschenen o.a. in The Atlantic, Harper's en The New Yorker. Hij werd geboren in Saigon en emigreerde in 1990 met zijn familie naar de VS. Zijn familie bestaat voor een groot deel uit dyslectici en zelf leerde hij pas op zijn elfde lezen. Desondanks won hij met zijn veelgeprezen poëziedebuut Night Sky With Exit Wounds een aantal grote literaire prijzen zoals de Whiting Award en de T.S Eliot Prize. Op aarde schitteren we even is zijn romandebuut.

Boeken
Ocean Vuong - De tijd is een moeder
Ocean Vuong

De tijd is een moeder is een eerbetoon aan de kracht van zachtheid in tijden van geweld.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: