Zoeken
22 november verschijnt bij Hollands Diep: 'Waanzin aan het einde van de aarde' van Julian Sancton
De noodlottige ontdekkingsreis van de Belgica door de donkere Antarctische nacht

22 november verschijnt bij Hollands Diep: 'Waanzin aan het einde van de aarde' van Julian Sancton

Gepubliceerd op 26 oktober, 2021 om 15:29

In augustus 1897 begint de jonge Belgische commandant Adrien de Gerlache aan een driejarige expeditie aan boord van het robuuste schip de Belgica, in de hoop op roem en succes. Zijn bestemming was het nog niet in kaart gebrachte einde van de wereld: het ijzige continent Antarctica.
 
Het voornemen om de eerste te zijn die de geomagnetische zuidpool bereikt, is al snel tot mislukken gedoemd. De commandant moet kiezen: terugkeren zonder zijn doel te hebben bereikt en zijn mannen de vernietigende Antarctische winter besparen, of onbesuisd de roem najagen door de langzaam bevriezende wateren binnen te varen. 
De Gerlache besluit tot dat laatste en al snel zit de Belgica gevangen in de ijzige greep van de Bellingshausenzee. Als de zon voor de laatste keer ondergaat in dat schitterende poollandschap, zijn de opvarenden veroordeeld tot een eindeloze nacht die maandenlang zal duren. Geplaagd door een mysterieuze ziekte en overvallen door verveling worden ze in het donker langzaam maar zeker krankzinnig.
 
Sancton baseert zich op de dagboeken en scheepsjournalen van de bemanningsleden van de Belgica en had als enige toegang tot het logboek van het schip. Zijn verhaal over menselijke grenzen leest als een spannende roman en het resultaat is zo verrassend dat zelfs de NASA het boek bestudeert bij zijn onderzoek naar afzondering met het oog op toekomstige reizen naar Mars. 

Auteurs
Auteur: Julian Sancton

Julian Sancton is hoofdredacteur van het tijdschrift Departures, waar hij schrijft over cultuur en reizen. Zijn artikelen verschenen onder meer in Vanity Fair, Esquire, The New Yorker, Wired en Playboy. Hij heeft verslag gedaan vanaf elk continent, waaronder Antarctica, dat hij voor het eerst bezocht toen hij onderzoek deed voor dit boek.

Boeken
Julian Sancton - Waanzin aan het einde van de aarde
Julian Sancton

Het beklemmende, waargebeurde relaas over de overlevingstocht van een negentiende-eeuwse poolexpeditie waarbij alles verkeerd ging, met een schip dat vastgevroren raakt in het ijs en een bemanning die een zonloze antarctische winter lang is ingesloten door het ijs

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: