Zoeken
'1000 jaar vreugde en verdriet' van Ai Weiwei verschijnt 2 november 2021 bij Lebowski Publishers
De Amerikaanse uitgeverij Crown, een imprint van Random House US, maakte zojuist bekend dat op 2 november van dit jaar de persoonlijke memoires van Ai Weiwei het licht zullen zien.

'1000 jaar vreugde en verdriet' van Ai Weiwei verschijnt 2 november 2021 bij Lebowski Publishers

Gepubliceerd op 22 april, 2021 om 00:00, aangepast op 27 mei, 2021 om 09:43

Ai Weiwei maakte dit eerder vandaag zelf wereldkundig in een video en deelde gelijktijdig het schitterende omslagontwerp. De publicatie is een wereldwijd evenement: het boek zal in vijftien landen verschijnen. In Nederland en België verschijnt 1000 jaar vreugde en verdriet bij Lebowski Publishers, onderdeel van Overamstel Uitgevers.

‘Het idee voor dit boek ontstond in de cel waar ik eenentachtig dagen lang vast zat op last van de Chinese overheid,’ zegt Ai Weiwei. ‘Tijdens die lange weken heb ik vaak moeten denken aan mijn vader, een bekende dichter die tijdens de ‘Campagne tegen rechtse elementen’ van Mao Zedong werd gedeporteerd. Ik besefte toen pas hoe weinig ik van mijn vader had begrepen en hoezeer het me speet dat de kloof tussen ons onoverbrugbaar was gebleven. Dat verdriet wilde ik mijn zoon besparen. Ik nam me voor dat ik, als ik ooit vrij zou komen, alles zou opschrijven wat ik van mijn vader wist en mijn zoon eerlijk zou vertellen wie ik ben, hoe het leven in elkaar zit, waarom vrijheid zo’n kostbaar goed is en waarom autocratische regimes zo bang zijn voor kunst.’

In 1000 jaar vreugde en verdriet  schetst Ai Weiwei een verbazingwekkend portret van het China van de afgelopen honderd jaar. Hij gaat op zoek naar de oorsprong van zijn creativiteit en vurige politieke overtuigingen en doet indringend verslag van het leven van zijn vader, Ai Qing, China’s invloedrijkste dichter, die ooit een vertrouweling was van Mao Zedong. Tijdens de Culturele Revolutie werd Ai Qing gebrandmerkt als rechts element en veroordeeld tot dwangarbeid. Zijn hele gezin, inclusief zijn zoon, werd verbannen naar een verafgelegen, troosteloze uithoek van China die bekend stond als Klein Siberië. In zijn memoires beschrijft Ai Weiwei zijn kindertijd in ballingschap en zijn moeilijke beslissing zijn familie te verlaten om een kunstopleiding te gaan volgen in Amerika, waar hij bevriend raakte met Allen Ginsberg en zich liet inspireren door Marcel Duchamp en Andy Warhol. Openhartig en met gevoel voor humor vertelt hij hoe hij vervolgens teruggaat naar China en uit de anonimiteit opklimt tot superster in de kunstwereld en internationale mensenrechtenactivist, en hoe bepalend het leven in een totalitaire staat is geweest voor zijn werk.

1000 jaar vreugde en verdriet is groots en intiem en herinnert ons eraan hoe belangrijk het is de vrijheid van meningsuiting te blijven beschermen, juist nu.

Ai Weiwei’s beelden en installaties, waaronder het iconische Vogelnest in Peking, trekken miljoenen mensen van over de hele wereld. Zijn overtuigingen hebben ertoe geleid dat hij maandenlang heeft vastgezeten. Hij is geboren in 1957 woont momenteel in Cambridge, Engeland.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: