Zoeken
Dit zijn de beste kookboeken van dit jaar
Leesvoer Nederland heeft een voorbeeldige markt voor kookboeken, zegt promotor Édouard Cointreau. NRC bespreekt er elke week één. Uit het aanbod van afgelopen jaar kozen we negen boeken in negen categorieën.

Dit zijn de beste kookboeken van dit jaar

Gepubliceerd op 9 november, 2016 om 00:00

Om van te leren Bonen!
Niet lang geleden waren bonen van die dingen die je gebruikte in de chili con carne, of bij een stevig Engels ontbijt. Inmiddels zijn bonen zulk veelzijdig superfood dat je voor elk recept een andere soort kunt gebruiken. Dat we dat nu weten, hebben we te danken aan een aantal recent verschenen, goed doortimmerde en toegankelijke boeken. Het afgelopen jaar was het beste voorbeeld daarvan Bonen! – een geweldige introductie in de wondere wereld van de peulvrucht.

Zonder vlees Bart’s Fish Tales
Je kunt denken: flauw, om een visboek te kiezen voor deze categorie. Waarom geen vegetarisch boek? Maar ik ben geen vegetarisch kookboek tegengekomen dat meer dan dit boek maakte dat ik echt zin kreeg om te koken, en dat is toch wat vegetarische boeken moeten doen om vleeseters over de streep te trekken. Bart van Olphens boodschap – dat we meer duurzame vis (vanuit culinair oogpunt geen vlees) moeten eten – wordt ondersteund met zijn enthousiaste teksten, foto’s om van te watertanden en talloze recepten die in een handomdraai zijn gemaakt.

Auteurs
Auteur: Joke Boon

Joke Boon schreef op haar weblog een jaar lang over bonen. Ze was hoofdredacteur van MS-life en schrijft columns en recepten voor vakbladen en culinaire websites. Van haar hand verschenen eerder Het mysterie van de reuk (2009) en Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen (2010).

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: