Zoeken
‘Hij noemde me Elly’ van Femmetje de Wind komt opnieuw binnen in De Bestseller 60
‘Vos in de VS’ stijgt door naar nummer #2 in de lijst.

‘Hij noemde me Elly’ van Femmetje de Wind komt opnieuw binnen in De Bestseller 60

Gepubliceerd op 12 juni, 2024 om 12:31, aangepast op 12 juni, 2024 om 13:37

Op nummer #2 deze week Vos in de VS van Michiel Vos. In Vos in de VS vertelt Michiel hoe hij in de twintig jaar dat hij in Amerika woont is veranderd van een naïeve immigrant met romantische ideeën over zijn nieuwe land in een burger die zijn geadopteerde vaderland een spiegel kan voorhouden. Als Nederlandse jongen uit Maastricht nam hij afscheid van zijn moederland, trouwde in een bekende Amerikaanse politieke familie in en werd Amerikaan. In een poging de mythologie van zijn Nieuwe Wereld te ontrafelen, neemt Michiel ons mee naar the American way of life of wat daar nog van over is, en opent hij deuren naar het Amerikaanse establishment; hij ontmoet presidenten, popidolen, Hollywoodsterren en gewone, veelal boze Amerikanen. Aan de hand van smakelijke en humorvolle anekdotes beschrijft hij het Amerika van de eenentwintigste eeuw.

Herintreder in de bestsellerlijst is Hij noemde me Elly van Femmetje de Wind, op nummer #18. Tegen het grimmige decor van een bezet Amsterdam wordt de zestienjarige Esther Blocq verliefd op Wim Vleeschhouwer. Maar als Esther in januari 1943 op transport moet, besluit Wim vrijwillig met Esther – die hij Elly noemde – mee te gaan. De twee behoren tot de eerste lichting die naar Kamp Vught gestuurd wordt. Omdat Wim goed Duits spreekt, valt hij in de gratie bij de kampcommandant en weet hij zichzelf en Elly op de lijst te krijgen van het Philips-Kommando – een werkplaats van Philips, waarmee Philips de Joodse gevangenen wist te beschermen tegen deportatie. In de zomer van 1944 blijkt dit niet langer houdbaar en Elly wordt op transport gezet naar Auschwitz. Terwijl ze in mensonterende omstandigheden vecht voor haar leven, wordt van hogerhand in Berlijn bedongen dat het Philips-Kommando niet naar de gaskamer hoeft. Maar na drie maanden in Auschwitz moeten ze toch weer op transport. Hoelang kan Philips de groep nog redden en waar is Wim?
Hij noemde me Elly is het wonderbaarlijke verhaal van een vrouw die dankzij de liefde van haar man en de bescherming van Philips acht concentratiekampen overleefde. Eerder vertelde Elly haar verhaal tijdens een indrukwekkende uitzending van Sophie & Jeroen.

Op nummer #40 vinden we het geweldige boek van Djamila: Mila en de magische dromenvanger. Mila krijgt voor haar tiende verjaardag een prachtige zelfgemaakte dromenvanger van haar lievelingstante Avilia. Het is het beste cadeau dat ze ooit heeft gekregen. En als ze die avond gaat slapen, blijkt het niet zómaar een dromenvanger te zijn: hij is magisch! Mila komt in Dromenlaan terecht, waar Somnia, een vrolijk mannetje met paarse ogen, haar rondleidt. Hij legt haar uit dat in Dromenlaan verschillende droomhuizen staan waar je naar binnen kan gaan en verschillende dromen kan beleven! Het enige wat Mila hoeft te doen is een deurtje kiezen...

Meer informatie over De Bestseller 60 vind je hier.

Auteurs
Auteur: Michiel Vos

Michiel Vos is een gerenommeerd journalist en Amerikacorrespondent. Hij woont midden in het bruisende New York en is dé brug tussen Nederland en de VS. Vos schuift regelmatig aan bij bekende talkshows en actualiteitenprogramma's, waar hij je meeneemt naar het kloppende hart van de Amerikaanse democratie.

Auteur: Femmetje de Wind

Femmetje de Wind is schrijver, journalist, columnist en uitgever. Ze studeerde Rechten en Vergelijkende Kunstwetenschap en werkte jaren als hoofdredacteur van verschillende magazines. In 2015 debuteerde ze met de roman Rivka - waar ze veel lof mee oogstte en die deels gebaseerd is op het oorlogsverleden van haar vader. Daarna schreef ze de roman Het beloofde leven en verzorgde ze de bundel Door hun ogen, met daarin verhalen van Holocaust-overlevenden. Ook schreef ze mee aan de bestsellers Vier wandelaars en een Siciliaan en Een familie en een Griekse god.

Auteur: Meisje Djamila

Je kunt haar kennen als de grootste Nederlandstalige vrouwelijke YouTuber, maar ook als actrice, zangeres of zelfs songwriter.Sinds 2014 woont ze in Texas, waar ze haar spontane, gekke, maar vooral altijd vrolijke YouTube-video's voor het kanaal "MeisjeDjamila" maakt. Bij elkaar opgeteld hebben deze video's al meer dan 1 miljard views. Muziek is Djamila's grootste passie, dus een eigen album (Girl) en clubtour konden niet uitblijven. In onder andere een uitverkocht Tivoli en Melkweg speelde ze nummers als Brickwall, Bubblegum en Breathe. In 2021 tekende ze een publishingovereenkomst met Cloud 9 en dat betekent dat er wordt gewerkt aan nieuw songrepertoire voor 2023.Naast muziek, doeboeken, een...

Boeken
Michiel Vos - Vos in de VS
Michiel Vos

Een levendige verkenning van het moderne Amerika

Femmetje de Wind - Hij noemde me Elly
Femmetje de Wind

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Elly Vleeschhouwer-Blocq

Meisje Djamila & Daniëlle Bakhuis - Mila en de magische dromenvanger
Meisje Djamila & Daniëlle Bakhuis

Het superleuke eerste boek van YouTube-ster MeisjeDjamila!

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: