Zoeken
Elly Vleesschhouwer-Blocq en Femmetje de Wind bij Sophie en Jeroen
Kijk nu de uitzending van Sophie en Jeroen terug waarin Elly Vleesschhouwer-Blocq haar bijzondere verhaal vertelt. Dankzij de liefde van haar man en de bescherming van Philips overleefde ze acht concentratiekampen.

Elly Vleesschhouwer-Blocq en Femmetje de Wind bij Sophie en Jeroen

Gepubliceerd op 3 juni, 2024 om 10:45, aangepast op 3 juni, 2024 om 11:29

Tegen het steeds grimmiger decor van een bezet Amsterdam wordt de zestienjarige Elly Blocq verliefd op Wim Vleeschhouwer, de voorzitter van de tafeltennisvereniging. Maar op een koude winteravond begin 1943 staan twee NSB'ers voor de deur: Elly moet meekomen. Wim is radeloos en besluit vrijwillig met haar mee te gaan.

De twee komen terecht in Kamp Vught. Omdat Wim Duits spreekt, valt hij in de gratie bij de kampcommandant en weet hij niet alleen zichzelf, maar ook Elly op de lijst te krijgen van het Philips-Kommando. Gaandeweg wordt duidelijk dat Philips een list bedenkt om de Joodse gevangenen te beschermen tegen deportatie.

In de zomer van 1944 blijkt dit niet langer houdbaar. Elly wordt op transport gezet naar Auschwitz. Terwijl ze in mensonterende omstandigheden vecht voor haar leven, wordt van hogerhand in Berlijn bedongen dat het Philips-Kommando niet naar de gaskamer hoeft. Maar na drie maanden in Auschwitz moeten ze toch weer op transport. Hoelang kan Philips de groep nog redden en waar is Wim?

Hij noemde me Elly is het wonderbaarlijke verhaal van een vrouw die dankzij de liefde van haar man en de bescherming van Philips acht concentratiekampen overleefde.

Kijk de uitzending hier terug
Auteurs
Auteur: Femmetje de Wind

Femmetje de Wind is schrijver, journalist, columnist en uitgever. Ze studeerde Rechten en Vergelijkende Kunstwetenschap en werkte jaren als hoofdredacteur van verschillende magazines. In 2015 debuteerde ze met de roman Rivka - waar ze veel lof mee oogstte en die deels gebaseerd is op het oorlogsverleden van haar vader. Daarna schreef ze de roman Het beloofde leven en verzorgde ze de bundel Door hun ogen, met daarin verhalen van Holocaust-overlevenden. Ook schreef ze mee aan de bestsellers Vier wandelaars en een Siciliaan en Een familie en een Griekse god.

Boeken
Femmetje de Wind - Hij noemde me Elly
Femmetje de Wind

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Elly Vleeschhouwer-Blocq

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: