Zoeken
Fockeline Ouwerkerk speelt solovoorstelling ’t Hooge Nest
Actrice Fockeline Ouwerkerk speelt vanaf januari 2025 de solovoorstelling ’t Hooge Nest, gebaseerd op de bestseller van Roxane van Iperen.

Fockeline Ouwerkerk speelt solovoorstelling ’t Hooge Nest

Gepubliceerd op 14 mei, 2024 om 10:42, aangepast op 14 mei, 2024 om 11:25

Actrice Fockeline Ouwerkerk speelt vanaf januari 2025 de solovoorstelling ’t Hooge Nest, gebaseerd op de bestseller van Roxane van Iperen. Dat maakt productiehuis Solo Stories vandaag bekend. Ouwerkerk is bekend van onder meer haar hoofdrol in de serie Moordvrouw. In 2018 won ze een Gouden Kalf voor haar rol in de film Bankier van het Verzet. Ook speelde ze in een aantal producties van Het Toneel Speelt. Dit voorjaar is ze te zien in de tv-serie Zussen’t Hooge Nest is haar eerste solovoorstelling.

Fockeline Ouwerkerk: 'Soms lees je een verhaal dat je in vervoering brengt. Dat had ik met het lezen van ’t Hooge Nest. Het is een verbijsterend verhaal over twee joodse zussen die zich, in een tijd dat er letterlijk jacht op hen gemaakt werd, durfden te verzetten tegen de nazi’s en met gevaar voor eigen leven anderen hielpen. Het verhaal van mensen, specifiek vrouwen die zich verzetten tegen onderdrukking, is helaas actueel en ook daarom zo belangrijk om te vertellen.'

Regisseur Benno Hoogveld: 'Ik ben heel blij dat Fockeline ’t Hooge Nest gaat spelen; een krachtige, veelzijdige actrice die bereid is om helemaal in dit verhaal en de verschillende personages te duiken. Dat vraagt niet alleen om ervaring maar ook om moed en flexibiliteit.'

Over ’t Hooge Nest | Als schrijfster Roxane van Iperen samen met haar gezin een oude villa in de bossen van Naarden betrekt, weet ze niets van de geschiedenis van dit huis. Tijdens de verbouwing ontdekt ze intrigerende sporen uit het verleden en begint een jarenlang onderzoek naar wat zich er tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. In ’t Hooge Nest runden de Joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper ooit één van de grootste onderduikadressen van Nederland. Tachtig jaar na de Tweede Wereldoorlog wordt de zoektocht naar het waargebeurde verhaal vanuit het heden tot leven gewekt in de monoloog ’t Hooge Nest. Wie waren de bewoners van het huis? Wat speelde zich af tussen de muren van dit huis, in een omgeving vol fascisten?  

Van ’t Hooge Nest werden in Nederland ruim 400.000 exemplaren verkocht en het boek stond 144 weken in de Bestseller 60. De vertaalrechten zijn verkocht aan 15 landen en de Amerikaanse editie stond 14 weken in de non-fictie-bestsellerlijst van The New York Times. Het boek won in 2019 de Opzij Literatuurprijs. 
’t Hooge Nest wordt uitgegeven door Lebowski, onderdeel van Overamstel uitgevers.

De solovoorstelling ‘t Hooge Nest wordt gemaakt door het team dat eerder verantwoordelijk was voor onder meer de solovoorstellingen Ma en Nu ik je zie. De regie is in handen van Benno Hoogveld, het script wordt geschreven door Marc Veerkamp. De voorstelling zal van januari t/m juni 2025 in de Nederlandse theaters te zien zijn – 80 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog.
 

Auteurs
Auteur: Roxane van Iperen

Roxane van Iperen (1976) is auteur en jurist. In 2016 verscheen haar debuutroman Schuim der aarde, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won. In 2018 volgde 't Hooge Nest. Het werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs 2019 en stond op de shortlist van de NS Publieksprijs 2020. In 2021 schreef Van Iperen het Boekenweekessay De genocidefax, verzorgde ze de 4-meilezing en publiceerde ze Brieven aan 't Hooge Nest. Voorjaar 2022 verscheen haar essay Eigen welzijn eerst, en in 2023 volgde haar nieuwe roman Dat beloof ik.

Boeken
Roxane van Iperen - 't Hooge Nest
Roxane van Iperen

Nu in midprice-editie: het waargebeurde verhaal van twee joodse zussen in het verzet, een onderduikvilla in 't Gooi en het onvermijdelijke verraad

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: