Zoeken
'Yellowface' van R.F. Kuang boek van de maand bij Hebban
'Yellowface' van R.F. Kuang is door de Hebban Crew gekozen tot het Hebban Boek van de Maand in maart. Volgens de redactie raakt dit boek op zoveel verschillende vlakken de juiste snaar dat het gewoon niet weg te leggen is. 

'Yellowface' van R.F. Kuang boek van de maand bij Hebban

Gepubliceerd op 12 maart, 2024 om 12:03, aangepast op 12 maart, 2024 om 12:14

Hebban redactie:

De Engelse editie van Yellowface, een literaire roman van R.F. Kuang, is al een tijdje een TikTok-hype. En nu kiezen we de vertaling van het boek als Hebban Boek van de Maand. Je zou denken dat zo'n internationale hit de aandacht niet nodig heeft, maar toch maken we deze keuze. Dat doen we omdat dit zo'n sterke roman is, maar ook omdat het echt een boek is voor lezers van alle genres. Kuang schrijft normaal fantasy. De 'Poppy War'-trilogie is van haar en de vrij recente standalone Babel. Het zou doodzonde zijn als dit boek in dat hoekje wordt gedrukt, als genreroman wordt gezien en niet door iedereen wordt gelezen. Het boek kan je stevig aan het denken zetten. Waar wij 'dankzij' Zwarte Piet vrij bekend zijn met de term blackface, is het wellicht niet bij iedereen bekend dat er allerlei 'faces' bestaan, zoals ook yellowface. In deze roman worden tenenkrommende uitspraken gedaan door verscheidene personages, waar je warm en rood van wordt door plaatsvervangende schaamte.

Yellowface is een ode aan de gemankeerde mens. Je kunt het boek alleen lezen met samengeknepen billen en een diep besef van de verregaande onvolmaaktheid van de hele mensheid. Tijdens het lezen ervaar je voortdurend stress omdat de pleuris op elk moment kan uitbreken. Breekt de pleuris eenmaal uit, dan gooit Kuang er gewoon een schepje bovenop en worden we langzaam die achtbaanpiek opgesleept, in afwachting van een angstaanjagende duik nog diepere ellende in. Hoor je het geratel al? Het ergste is dat je als lezer herkent dat hoofdpersonage June een vreselijk persoon is, maar ook begrip hebt voor haar gevoelens, gedachten en zelfs acties.

Yellowface is ook een geweldige spiegel op de uitgeverswereld. Wie de literaire relletjes een beetje heeft gevolgd, herkent verwijzingen. De Chinees-Amerikaanse Kuang geeft ons een prachtige visie op cultuurkaping, waardoor het boek niet alleen een literaire kunst is, met de spanning van een thriller, maar ook een levensles die je hysterisch doet kakelen van verwondering en plezier.

Ben jij auteur? Lees dit boek dan niet ... tenzij je in die spiegel durft te kijken.

Auteurs
Auteur: Rebecca F. Kuang

Rebecca F. Kuang is de bekroonde auteur van meerdere fantasyromans. Ze heeft een diploma in Chinese Studies van Cambridge en in Hedendaagse Chinese Studies van Oxford; momenteel streeft ze een PhD na in Oost-Aziatische Taal- en Letterkunde aan Yale. Yellowface is haar eerste hedendaagse roman.

Boeken
Rebecca F. Kuang - Yellowface
Rebecca F. Kuang

Hét boek van het jaar: actueel, vlijmscherp en zeer vermakelijk

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: