Zoeken
'In het vervloekte hart' wint Beste Boek voor Jongeren 2023 © Bas van Hattum
Tijdens het BoekTok Live! evenement in Bibliotheek Neude, afgelopen vrijdag, werd na maanden speculeren eindelijk bekend wie de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren 2023 mee naar huis mocht nemen. Een zaal vol boekenliefhebbers hield gezamenlijk hun adem in, tot voorzitter Paris van Duivenvoorden het verlossende antwoord gaf op de vraag: welk boek is het Beste Boek voor Jongeren 2023?

'In het vervloekte hart' wint Beste Boek voor Jongeren 2023

Gepubliceerd op 18 september, 2023 om 16:09, aangepast op 18 september, 2023 om 16:33

Vol ongeloof stond schrijfster Rima Orie op toen ze de titel van haar boek hoorde als antwoord op die vraag. Ze won met haar boek In het vervloekte hart, een Young Adult fantasy en tevens het eerste deel van een duologie. Het is pas haar tweede boek, haar debuut De Zwendelprins verscheen in 2019 uit bij Moon, maar Rima is nu al niet meer weg te denken uit het Nederlandse fantasy-genre. Daar blijft het echter niet bij: volgend jaar verschijnt In het vervloekte hart in een Engelse vertaling en kunnen ze ook over de grens genieten van Rima’s talent.

Momenteel is ze druk bezig met het vervolg op In het vervloekte hart, maar fans die niet zolang kunnen wachten, kunnen in de tussentijd haar verhaal Avani – De dochter van de Orde in de gratis 3PAK-bundel lezen. 3PAK is een jaarlijks geschenk dat je ontvangt bij boekhandels, bibliotheken en scholen, tijdens de Boekenweek van Jongeren, met drie korte verhalen geschreven door verschillende auteurs. Dit jaar is het de beurt aan Philip Huff, Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen (DAMN, HONEY) én dus onze eigen Rima Orie.

 

Rima zelf kan het nog niet geloven

Op Instagram laat Rima weten dat ze het nog steeds amper kan bevatten dat ‘In het vervloekte hart’ het Beste Boek voor Jongeren 2023 is. “Er zitten geen woorden in mijn hoofd, zei ik vlak na de prijsuitreiking en dat is eigenlijk nog steeds zo. Het was allemaal zo gaaf. Wauw.”

 

De vakjury spreekt vol lof over In het vervloekte hart:

“Fantasy van Nederlandse bodem is er maar weinig en als je dan ook nog goede fantasy zoekt, blijkt die helemaal dun gezaaid. Het werk van Rima is daarin een verademing en legt de lat hoog voor Nederlandstalige fantasy.”

 

En ook de jongerenjury heeft veel waardering voor Rima:

“Wat een mooie toevoeging is, is dat er realiteit verweven zit in deze fantasy, waarin Suriname als basis voor deze wereld is gebruikt. We denken dan ook dat ‘In het vervloekte hart’ een boek is waardoor jongeren erachter komen dat lezen ook buiten school ontzettend leuk kan zijn.”

 

Wij zijn natuurlijk hartstikke trots op Rima en kunnen niet wachten om te zien wat ze nog meer voor ons en jullie in petto heeft!

 

Maar waar gaat het Beste Boek voor Jongeren 2023 nu eigenlijk over?

 

Over In het vervloekte hart:

 

Oermonsters, wraakgeesten, bloedkinderen. Allemaal arriveren ze tijdens de bloedmaan. Allemaal vormen ze een gevaar voor de mensheid.

Priya Chkadhari heeft een groot geheim: ze is een bloedkind, geboren tijdens de bloedmaan, en heeft daardoor bijzondere krachten. Priya leeft een zo onopvallend mogelijk leven om niet ontdekt te worden, want bloedkinderen worden gezien als monsters die moeten worden vermoord. Het is benauwend, maar ze lijkt niet aan haar lot te kunnen ontsnappen.

Als Priya op een dag de kans krijgt om een plek te bemachtigen als student in Kuwatta – het grootste militaire fort van het land – grijpt ze die met beide handen aan. Een plek in Kuwatta zou een nieuw leven voor Priya kunnen betekenen. En alles is beter dan haar leven in Disin.

Tot haar verbazing blijken haar krachten in Kuwatta als gave in plaats van als vloek te worden beschouwd. Ze ontmoet er andere bloedkinderen, allemaal met hun eigen krachten, en wordt getraind om mee te kunnen vechten in de guerillaoorlog tegen de kolonisten die Awaran al eeuwenlang in zijn greep houdt. Alleen komt Priya er al snel achter dat er zich ook een groot gevaar in het vervloekte hart van Kuwatta zélf schuilhoudt...

 

Trigger warning

Dit boek bevat inhoud die door lezers als schokkend ervaren kan worden, zoals: emotionele mishandeling, (kinder)moord, marteling, menselijke experimenten, verminking, racisme, discriminatie, buitensporig geweld en oorlogsgeweld.

 

 

Aftrap Boekenweek van Jongeren 2023

Naast de uitreiking van het Beste Boek voor Jongeren, stond het evenement ook centraal als start van de Boekenweek van Jongeren 2023. Benieuwd welke leuke evenementen er komende week op de planning staan én waar je Rima kunt ontmoeten en kunt deelnemen aan haar workshop? Check dan dit artikel!

Auteurs
Auteur: Rima Orie

Haar vrienden beschrijven haar als 'mom friend', 'pure chaos' en 'wéér-een-nacht-doorgehaald-om-haar-deadlines-te-halen-Riem', maar eigenlijk is Rima Orie (1994) gewoon een auteur die ervan houdt om haar lezers mee te nemen op fantastische avonturen naar magische werelden. Maar vergis je niet: Rima vermengt fantasie altijd met de realiteit. Onderwerpen als racisme, klassenverschillen, onderdrukking en kolonialisme hebben altijd een plek in haar verhalen.Overdag werkt Rima als jurist bij de gemeente, want, hé: alle superhelden hebben een normale baan om te verhullen waar ze echt mee bezig zijn, toch?Rima's debuut, De Zwendelprins, werd o.a. genomineerd voor de Hebban Debuutprijs, het Beste...

Boeken
Rima Orie - In het vervloekte hart
Rima Orie

Een fantastisch nieuw YA-boek van de auteur van De Zwendelprins

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: