Zoeken
Murrow verwerft vertaalrechten van het boek van de Russische journalist Katerina Gordejeva
Het boek van Katerina Gordejeva, een van Ruslands beroemdste onafhankelijke journalisten, zal in het najaar van 2023 verschijnen. 

Murrow verwerft vertaalrechten van het boek van de Russische journalist Katerina Gordejeva

Gepubliceerd op 6 maart, 2023 om 12:00, aangepast op 24 april, 2023 om 15:12

Het idee was eigenlijk dat Murrow alleen het werk van Nederlandse en Vlaamse journalisten zou uitgeven. Maar op alles is een uitzondering, natuurlijk.

Er kwam een e-mail binnen van het Amsterdamse literaire agentschap Maydo Kooy Literary Agency. Aangehecht zaten twee hoofdstukken van een manuscript van de Russische Katerina Gordejeva, vertaald vanuit het Russisch naar het Engels. Het waren verpletterende getuigenissen van de oorlog in Oekraïne, met geweldige literaire pen en veel empathie geschreven. Én ook nog eens door een Russische journalist. Een dag later was de deal over de vertaalrechten rond.

Gordejeva is een van Ruslands beroemdste onafhankelijke journalisten. Ze werkte jarenlang als oorlogsverslaggever voor de Russische zender NTV, en deed verslag vanuit de frontlinies van Tsjetsjenië, Afghanistan en Irak. In 2012 brak ze met de televisiezender vanwege onenigheid over de programmering. In 2014 verliet ze Moskou uit protest tegen de annexatie van de Krim.

In 2020 begon Gordejeva haar eigen Youtube-kanaal (https://www.youtube.com/@skazhigordeevoy), waarop ze sindsdien diepte-interviews uitzendt. Sinds de oorlog kijken miljoenen Russen hiernaar. Gordejeva heeft een opvallend eigen manier van interviewen, heel informeel, waar eigenlijk altijd wel openhartige gesprekken uit voortvloeien.

Vorig jaar won Gordejeva de prestigieuze Anna Politkovskaja-prijs (vernoemd naar de vermoorde Russische journalist Anna Politkovskaja) voor haar journalistiek. In het najaar van 2022 werd ze door de Russische autoriteiten tot ‘foreign agent’ bestempeld. 

Gordejeva’s boek bevat talloze getuigenissen van de oorlog in Oekraïne, vergaard door haar gesprekken in opvangcentra in Oekraïne en Rusland. Het manuscript wordt geprezen en aanbevolen door de Wit-Russische Nobelprijswinnares voor de Literatuur Svetlana Alexijevitsj en de verbannen Russische schrijver Ljoedmila Oelitskaja.

Jan Lodewijk Eshuis is momenteel bezig met de vertaling vanuit het Russisch naar het Nederlands.

Het boek verschijnt dit najaar bij Murrow. 

Auteurs
Auteur: Katerina Gordejeva

Katerina Gordejeva (1977) is een van de meest vooraanstaande onafhankelijke journalisten van Rusland. In 2014 verliet ze Moskou uit protest tegen de annexatie van de Krim. In 2020 richtte ze haar eigen YouTube-kanaal op, waarmee ze tegenwoordig een miljoenenpubliek bereikt. In 2022 bestempelden de Russische autoriteiten Gordejeva als 'buitenlands agent'. Ze woont met haar gezin in Letland.

Boeken
Katerina Gordejeva - Neem mijn verdriet weg
Katerina Gordejeva

'Wat Gordejeva documenteert, verandert de wereld.'
- Dmitri Moeratov, Nobelprijs voor de Vrede

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: