Zoeken
Roelof Ten Napel wint De Grote Poëzieprijs
Driemaal is scheepsrecht! Na twee eerdere nominaties wint Roelof ten Napel De Grote Poëzieprijs 2022 met zijn dichtbundel ‘Dagen in huis’.

Roelof Ten Napel wint De Grote Poëzieprijs

Gepubliceerd op 16 mei, 2022 om 16:07, aangepast op 16 mei, 2022 om 16:25

Afgelopen vrijdagavond kreeg de jonge dichter de prestigieuze prijs in het AVROTROS-programma Opium op Radio 4 voor de bundel ‘Dagen in huis’, die in oktober 2021 is verschenen bij uitgeverij Hollands Diep.

De jury van De Grote Poezieprijs was lovend over Ten Napel en ‘Dagen in huis’:

“Deze jonge dichter heeft een bundel geschreven die opvalt door de manier waarop nauwkeurige analyses hand in hand lijken te gaan met een sensitief en intuïtief bewustzijn. Zijn waarnemingen en observaties zijn steeds het vertrekpunt voor een nauwgezet poëtisch onderzoek. Dat tastende heeft niet alleen iets kalmerends en geruststellends, maar wekt ook bewondering op: de diepte die overal in schuilt; achter handen en ramen, aan tafels, in hoeken, in de regen, de wolken of in namen.

Als lezer treed je binnen in een wereld die je herkent, maar die tegelijkertijd ook nieuw voor je is. Deze poëzie is sereen en reflexief zonder dat ze ook maar ergens saai wordt. Zowel de bruikbaarheid als onbruikbaarheid van vergelijkingen wordt gethematiseerd:

‘Wat ermee te vergelijken valt/ valt te begrijpen.’

En:

‘geen vergelijking/ vindt vaste grond – als een brug/ tussen twee banken mist!’

Ten Napel is een dichter die tegelijkertijd ook schilder, beeldhouwer, fotograaf is. Hij schrijft vanuit een bezield perspectief, waardoor zijn observaties nergens afstand scheppen, maar vaak juist iets tactiels en soms zelfs intiems hebben. Het huis uit de titel bijvoorbeeld, is ook op te vatten als ons lichaam, of dat van een ander: ‘Als we ons medeleven verbeelden als verplaatsen-in,/ hebben we dan van de ander geen huis gemaakt?’ 

Het ‘in huis zijn’ wordt letterlijk vergeleken met ‘in leven zijn’ wat tegen de achtergrond van een pandemie onnadrukkelijk maar onoverkomelijk nog eens aan betekenis wint. Wij vieren de bundel Dagen in huis van Roelof ten Napel – en prijzen de poëzie die weer eens bewijst een huis te kunnen zijn, met ruime, lichte kamers, voor al wie er onderdak zoekt.”

Auteurs
Auteur: Roelof ten Napel

Roelof ten Napel (Joure, 1993) is dichter, essayist en schrijver. Hij ontving de Grote Poëzieprijs voor Dagen in huis, en werd genomineerd voor de Joost Zwagerman Essayprijs, de C. Buddingh'-prijs en de Poëziedebuutprijs. Zijn poëzie is vertaald, en zijn roman Het leven zelf werd bewerkt voor toneel. Over het zwijgen is zijn derde roman.

Boeken
Roelof ten Napel - Dagen in huis
Roelof ten Napel

In Dagen in huis worden vergelijkingen voorzichtig ontmanteld. De meest vanzelfsprekende en alledaagse beelden worden gebruikt om belangrijke vragen te stellen

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: