Zoeken
Verborgen geschiedenis van Booking.com wordt verfilmd
Producent Hollands Licht heeft de verfilmingsrechten verkregen op De Machine

Verborgen geschiedenis van Booking.com wordt verfilmd

Gepubliceerd op 21 december, 2021 om 09:57, aangepast op 21 december, 2021 om 09:59

21 december 2021 - Producent Hollands Licht (Red LightHendrik Groen en het volgend jaar te verschijnen ‘Het Jaar van Fortuyn’) heeft de verfilmingsrechten verkregen op het boek ‘De Machine, in de ban van Booking.com’. Het boek vertelt het meeslepende verhaal van de start-up van een groepje Twentse studenten die uitgroeide tot een machtig hotelboekingsplatform en een van de meest succesvolle internetbedrijven ter wereld. 

Iedereen kent de website, maar vrijwel niemand kent de mensen en gebeurtenissen achter dit van oorsprong oer-Hollandse bedrijf. De Machine beschrijft een niet eerder verteld verhaal van de opkomst, hoogtij en het morele verval van techgigant Booking.com. Een relaas vol extravagante feesten, uit de hand gelopen internetexperimenten, bedrogen aandeelhouders, handtastelijke managers en ruzies in de boardroom. Maar het is vooral het verhaal van een bedrijf dat een weergaloze online geldmachine bouwde, en in de eeuwige zucht naar meer, de mensen achter de machine vergat. 
 
Voor de ontwikkeling van de dramaserie zal Hollands Licht, dat onderdeel is van Warner Bros. International Television Production, samenwerken met de schrijvers van het boek: Stijn Bronzwaer (techjournalist), Merijn Rengers (onderzoeksjournalist) en Joris Kooiman (financieel journalist). Alle drie werkzaam als redacteur bij NRC.
 
Stijn Bronzwaer: “Het verhaal van Booking is een essentieel stuk Nederlandse internet-geschiedenis. Een verhaal dat fascineert, zowel trots maakt als boos maakt en vol zit met kleurrijke en fascinerende hoofdpersonen. Het heeft alle ingrediënten voor een geweldige serie. We vinden het een enorme eer dat ons boek wordt verfilmd en we daarbij kunnen samenwerken met Hollands Licht.”
 
Producent Mark Furstner van Hollands Licht: “Het is een buitenkans om deze serie te maken over een schijnbaar on-Nederlands bedrijf dat juist op een typisch Nederlandse effectieve en soms botte manier maar bleef groeien. De geschiedenis van Booking.com begint als een droom uit een jongensboek en eindigt met een angstaanjagend machtige machine, en is daarmee hét symbool van een periode die ons meeneemt vanaf de geboorte van het internet tot de manier waarop onze levens er nu mee verweven zijn.”

Auteurs
Auteur: Stijn Bronzwaer

Stijn Bronzwaer (1981) schrijft over technologie en werkt sinds 2007 voor NRC. Eerder was hij onder meer adjunct-hoofdredacteur en chef van de mediaredactie.

Auteur: Joris Kooiman

Joris Kooiman is financieel journalist. Hij begon in 2011 bij Het Financieele Dagblad en stapte in 2017 over naar NRC. Voor het FD was hij onder meer correspondent in Berlijn.

Auteur: Merijn Rengers

Merijn Rengers (1973) is onderzoeksjournalist en werkt sinds 2015 voor NRC. Eerder werkte hij twaalf jaar voor de Volkskrant. Hij won diverse journalistieke prijzen, waaronder twee keer de Tegel (voor verhalen over groene subsidies en diplomafraude).

Boeken
Stijn Bronzwaer, Merijn Rengers en Joris Kooiman - De Machine
Stijn Bronzwaer, Merijn Rengers en Joris Kooiman

Drie NRC-journalisten doorgronden Booking.com

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: