Zoeken
In memoriam Willem Jansen - door Erik van Doorn
Samen praten met een goed glas over ‘het vak’, muziek, familie en alles wat verder ter tafel komt, dat kon Willem als geen ander.

In memoriam Willem Jansen - door Erik van Doorn

Gepubliceerd op 27 juli, 2021 om 16:01

Samen praten met een goed glas over ‘het vak’, muziek, familie en alles wat verder ter tafel komt, dat kon Willem als geen ander.

Afgelopen woensdag hebben Willem en ik nog geluncht bij restaurant De Gezelligheid. Kon het toepasselijker met Willem, met wie het altijd gezellig was. Een eenvoudige doch voedzame maaltijd, bijpraten, allebei op de fiets gestapt en afscheid genomen met ‘tot binnenkort!’. Dat zal helaas niet meer zo mogen zijn. Aan zo’n 40 jaar vriendschap komt zo een abrupt en wreed einde.

Willem en ik zijn door de jaren heen langzaam een vriendschap in gerold, als het ware. Opeens ben je vrienden. Steeds meer verdieping en zijpaden tijdens aanbiedingsgesprekken, ontdekte gemeenschappelijke hobby’s, partners die ook met elkaar kunnen opschieten. Zo werd de basis gelegd voor veel over-en-weer-bezoekjes, al dan niet gecombineerd met werk.

Willem was een intens genieter. Familie, huis, tuin, eten, drinken, vrienden – alles vol overgave. Muziek was altijd een belangrijk onderwerp van gesprek, met veel gedeelde smaak (maar niet altijd...). We zijn veel samen naar concerten geweest, vaak ook omdat óf hij óf ik erop aandrong. Dát moet je gezien hebben! En vaak was dat zo. Hij was dol op Billy Joel (die hij gelukkig een paar jaar geleden nog heeft kunnen zien), Steely Dan en James Taylor – en ik ook. Het laatste concert dat we samen voor de pandemie bezochten was een coverband van Steely Dan. En die woensdag na onze lunch heb ik nog kaartjes voor ons beiden besteld voor weer een andere Steely Dan-coverband, in januari.

We hadden het ook vaak over de uitstapjes die hij maakte met schrijvers, het land in naar lezingen of signeersessies. Dat deed hij graag en hij kon er smakelijk over vertellen. En er was natuurlijk de hechte band met zijn drie dochters – zijn oogappels. En natuurlijk Astrid, die het een paar jaar geleden al zo zwaar te verduren heeft gekregen. Mijn gedachten zijn vooral bij hen, maar ook bij zijn collega’s van de uitgeverij. Hoe ga je met zo’n verlies om?

We gaan een lieve, charmante man missen.

Door Erik van Doorn (Kramer & van Doorn en Broese Boekverkopers)

op verzoek van Overamstel uitgevers

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: