Zoeken
Nieuw verhaal op 2.3.74, literair tijdschrift voor Grounded SF uit Nederland en Vlaanderen: 'Aap in pak', door Nicky Runge
Er staat een nieuw verhaal op 2.3.74, Lebowski's literair tijdschrift voor Grounded SF uit Nederland en Vlaanderen. 'Aap in pak' is geschreven door Nicky Runge. Enjoy!

Nieuw verhaal op 2.3.74, literair tijdschrift voor Grounded SF uit Nederland en Vlaanderen: 'Aap in pak', door Nicky Runge

Gepubliceerd op 27 oktober, 2020 om 00:00

Lees 'Aap in pak' hier, of luister de ingesproken versie hier.


Pitch:

Nadat Li Yin, hoofdcurator en mijn manager, akkoord was met de bezorgingsvoorwaarden, zagen we hoe de robots van het DEUS-SEARLE-project langzaam de witte ruimte van het museum vulden. Yin leek niet onder de indruk van het feit dat we van de ethiekcommissie verplicht waren de robots als menselijke kandidaten te registreren. Want als het lijkt op een eend, als het kwaakt als een eend en als het waggelt als een eend, waarom zou het dan geen eend zijn?

Fragment:

‘Oké,’ zei hij zacht. ‘Ik wil dat je de meest abstracte vraag opschrijft die je maar kan bedenken. Daarna leg je het papier hier, en zal de robot een antwoord voor je opschrijven.’
Ik knikte. Tegenover me zat de robot met een grote, uitgestrekte arm, klaar om te antwoorden. Ik dacht enkele seconden na en schreef vervolgens:
Hoe voelt het om rationaliteit te verkiezen boven emotie?
De robot begon met schrijven, en de inkt op het papier vormde een vloeiende lijn.
We weten als mens zelden vooraf waarom we doen wat we doen. Rationaliteit bestaat zodat we achteraf onze gevoelens met redenen kunnen rechtvaardigen.
Ik herinner me nog goed hoe de mechanische ogen me vol medeleven aankeken.

Over Nicky Runge:

Nicky Runge (1992) studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en is promovenda aan de Universiteit van Hongkong. Ze doet onderzoek naar de relatie tussen taal, technologie en kunst en schrijft naast haar studie essays en korte verhalen. Ze woont op Lamma Island, een voertuigvrij eiland in het zuidwesten van Hongkong.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: