Zoeken
Genomineerd voor de NS Publieksprijs 2020: BASTA, de autobiografie van Marco van Basten, en 't Hooge Nest van Roxane van Iperen
De genomineerden van de NS Publieksprijs zijn bekend. BASTA, de autobiografie van Marco van Basten, en 't Hooge Nest van Roxane van Iperen staan op de shortlist! Vanaf nu tot 18 november kun je stemmen op je favoriete boek van het jaar. Wie stemt maakt kans op een jaar lang gratis boeken en gratis reizen met de trein.  

Genomineerd voor de NS Publieksprijs 2020: BASTA, de autobiografie van Marco van Basten, en 't Hooge Nest van Roxane van Iperen

Gepubliceerd op 20 oktober, 2020 om 00:00, aangepast op 19 november, 2020 om 00:00

UPDATE: je kunt niet meer stemmen.

Vanavond is de stemperiode gestart voor de NS Publieksprijs, de grootste publieksprijs voor boeken in Nederland. De genomineerden voor de bekendste boekenprijs voor volwassenenliteratuur zijn woensdag 21 oktober bij de talkshow De Vooravond op NPO1 bekendgemaakt. Welk van deze boeken sleept de felbegeerde titel Boek van het Jaar 2020 in de wacht?

·        BASTA - autobiografie van Marco van Basten - Edwin Schoon
·        De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door – Herman Finkers
·        De meeste mensen deugen – Rutger Bregman
·        Familiegeheimen – Astrid Holleeder
·        Grote verwachtingen – Geert Mak
·        ’t Hooge Nest – Roxane van Iperen


Stemperiode tot 18 november

Een maand lang kan er door alle lezers van Nederland worden gestemd op deze genomineerde boeken óf op een boek naar keuze via www.nspublieksprijs.nl. Tijdens deze periode zullen de genomineerde auteurs aanschuiven bij Tijd voor MAX op NPO1 om te praten over hun boek. Op 18 november sluiten ’s avonds om 19.30 de stembussen, waarna in aanwezigheid van de genomineerden in de talkshow op NPO1 door Margriet van der Linden bekend wordt gemaakt welke titel Boek van het Jaar 2020 krijgt.


Genomineerden 2020

De lijst met nominaties voor de NS Publieksprijs 2020 kent dit jaar drie schrijvers die nog niet eerder genomineerd zijn en drie schrijvers die meer dan één keer genomineerd zijn, waaronder tweevoudig oud-winnaar Geert Mak.

Rutger Bregman, Edwin Schoon en Roxane van Iperen, de Boekenweekessayist 2021, zijn dit jaar voor het eerst genomineerd. Geert Mak won de prijs in 2000* met De eeuw van mijn vader en in 2004 met In Europa. Hij was in 1997* genomineerd met Hoe god verdween uit Jorwerd, in 2013 met Reizen zonder John en in 2017 met De levens van Jan Six. Astrid Holleeder was eerder genomineerd in 2017 met Judas en in 2018 met Dagboek van een getuige. Herman Finkers was in 1997* al eens genomineerd met Ich bin ein Almeloër! en in 1998* met Het meisje met de eierstokjes.

* De prijs had destijds een andere naam en sponsor: de Trouw Publieksprijs.


NS Publieksprijs Leesclub en miniboekjes

De leesclub van de NS Publieksprijs stort zich vanaf nu op de zes boeken die genomineerd zijn voor de NS Publieksprijs 2020. De NS Publieksprijs Leesclub van 20 uitverkoren enthousiaste lezers krijgt alle genomineerde boeken thuisgestuurd en ontmoet de schrijvers in een online meet & greet. Hierin krijgen de leesclubleden de kans om de genomineerde bestsellerauteurs en hun verhalen nog beter te leren kennen. Onder het mom van 'een boek kan zoveel doen' gaan de leden van de leesclub hun leeservaringen met elkaar en met heel Nederland delen via hun eigen netwerk en dat van de NS Publieksprijs. Zo enthousiasmeren ze mensen om ze te lezen en te stemmen op hun favoriete boek van dit jaar. Vorig jaar was de NS Publieksprijs Leesclub een groot succes en wakkerde het lezen aan door meer interactie mogelijk te maken tussen lezers en auteurs én lezers onderling. Er waren ook dit jaar weer duizenden aanmeldingen.

 

Bijeenkomst NS Publieksprijs Leesclubleden 2019

De NS geeft de eerste hoofdstukken van de genomineerde boeken cadeau met miniboekjes. Maar liefst 26.700 fysieke miniboekjes circuleren in boekhandel en bibliotheek. Deze miniboekjes worden ook digitaal verspreid via het Instagram account van NS. Lezers kunnen deze ‘Instaboekjes’ delen met hun volgers en hier kunnen ze ook stemmen op hun favoriet. De Instaboekjes zijn vanaf woensdagavond 21 oktober 20.00 uur te lezen via het Instagram account van NS (@ns_online) en via www.ns.nl/publieksprijs.
 

NS Leesclub en Treinlezer Nieuwsbrief

Reizen met de trein is tijd voor jezelf. Tijd om te verdwijnen in een goed boek bijvoorbeeld. Om treinlezers, die tijdelijk even thuislezers zijn, te inspireren zijn de NS Leesclub op Facebook en de NS Treinlezer nieuwsbrief in het leven geroepen. Met boekdiscussies, boekenacties en de beste leestips van andere (trein)lezers. Meer informatie vind je op ns.nl/treinlezer.
 

NS Publieksprijs

Bij de NS Publieksprijs geldt: de lezer bepaalt. Het boek waar het lezerspubliek het meest op stemt wint. De zes genomineerde oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2019 tot 1 juli 2020). Het Nederlandse publiek kan stemmen voor de NS Publieksprijs via www.nspublieksprijs.nl. Stemmers maken kans op een jaar lang gratis boeken en gratis reizen met de trein (startdatum naar wens). Vorig jaar werden er maar liefst 111.000 stemmen uitgebracht. De NS Publieksprijs bestaat, naast de eretitel Boek van het Jaar 2020, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500,- en een jaar lang gratis reizen met de NS Business-Card 1e Klas (startdatum naar wens).

 

Meer over BASTA
Meer over 't Hooge Nest
Stemmen op de NS Publieksprijs

Auteurs
Auteur: Roxane van Iperen

Roxane van Iperen (1976) is auteur en jurist. In 2016 verscheen haar debuutroman Schuim der aarde, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won. In 2018 volgde 't Hooge Nest. Het werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs 2019 en stond op de shortlist van de NS Publieksprijs 2020. In 2021 schreef Van Iperen het Boekenweekessay De genocidefax, verzorgde ze de 4-meilezing en publiceerde ze Brieven aan 't Hooge Nest. Voorjaar 2022 verscheen haar essay Eigen welzijn eerst, en in 2023 volgde haar nieuwe roman Dat beloof ik.

Auteur: Edwin Schoon

Edwin Schoon (1970) is schrijver en documentairemaker. Zijn boek Basta (2019) is in zeven talen vertaald en meer dan 100.000 keer verkocht. Met zijn eerste boek De macht van de bal (2010) won hij de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek. Hij werkt onder meer voor De Groene Amsterdammer, Andere Tijden Sport en de VPRO.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: