Zoeken
Een beloofd land, Barack Obama's presidentiële memoires, verschijnt vandaag bij Hollands Diep
Een beloofd land, het eerste deel van Barack Obama’s presidentiële memoires, verschijnt  vandaag, 17 november 2020. 

Een beloofd land, Barack Obama's presidentiële memoires, verschijnt vandaag bij Hollands Diep

Gepubliceerd op 17 november, 2020 om 00:00, aangepast op 28 mei, 2021 om 13:09

De presidentiële memoires van Barack Obama, de 44ste president van de Verenigde Staten zal worden uitgegeven in twee delen. Het eerste deel, Een beloofd land, verschijnt wereldwijd op dinsdag 17 november 2020 in 25 talen. 

In zijn eigen woorden vertelt Barack Obama in Een beloofd land het verhaal van zijn onwaarschijnlijke odyssee van een jongeman die op zoek is naar zijn identiteit tot de leider van de vrije wereld, waarin hij in buitengewoon persoonlijke bewoordingen schrijft over de jaren waarin hij politiek werd gevormd en over de bepalende momenten in de eerste termijn van zijn historische presidentschap – een roerige periode vol dramatische veranderingen.

In dit boeiende en zeer persoonlijke verslag van de geschiedenis in wording, neemt Obama de lezer aan de hand op een fascinerende reis, die voert van zijn eerste politieke aspiraties en de cruciale overwinning in de voorverkiezingen van Iowa – waarin de kracht van grassroots activisme aan het licht kwam – tot de revolutionaire avond van 4 november 2008, toen hij tot 44ste president van de Verenigde Staten werd gekozen en daarmee de eerste Afro-Amerikaan werd die het hoogste ambt in het land zou bekleden.

In zijn bespiegelingen over het presidentschap toont hij op een bijzondere en scherpzinnige wijze welke mogelijkheden en beperkingen presidentiële macht met zich meebrengt, en daarnaast biedt hij ons een uniek inzicht in de dynamiek van de Amerikaanse partijpolitiek en de internationale diplomatie. Obama neemt de lezer mee tot in de Oval Office en de Situation Room van het Witte Huis, maar ook naar steden als Moskou, Caïro en Peking. We zijn getuige van zijn overwegingen als hij zijn kabinet samenstelt, worstelt met een mondiale financiële crisis, Vladimir Poetin inschat, schijnbaar onoverbrugbare conflicten beteugelt om zijn Wet op de gezondheidszorg te verwezenlijken, botst met zijn generaals over de te volgen strategie in Afghanistan, hervormingen op Wall Street doorvoert, doortastend optreedt na de ramp met de Deepwater Horizon en opdracht geeft tot Operatie Neptune’s Spear, die leidt tot de dood van Osama bin Laden.

Een beloofd land is een bijzonder intiem en persoonlijk boek – het verhaal over een man die historische beslissingen neemt, over het rotsvaste geloof van de opbouwwerker die op de proef wordt gesteld op het wereldpodium. Obama is openhartig over de moeilijkheden die hij ondervond toen hij als zwarte Amerikaan president wilde worden, waarbij hij de verwachtingen verpersoonlijkte van een generatie die werd geïnspireerd door de boodschap van hoop en verandering en de morele problemen trotseerde die besluitvorming op het hoogste niveau met zich meebrengt. Obama is openhartig over de krachten die hem in eigen land en elders tegenwerkten, eerlijk over de invloed die het verblijf in het Witte Huis had op zijn vrouw en kinderen. Daarnaast is hij niet terughoudend in het delen van zijn onzekerheden en teleurstellingen.Toch wijkt hij nooit af van zijn overtuiging dat binnen het geweldige, zich voortdurend ontwikkelende Amerikaanse experiment vooruitgang altijd mogelijk is.

President Obama: ‘Het is een heerlijk gevoel de laatste hand te leggen aan een boek – en op dit boek ben ik trots. Ik heb de laatste jaren veel nagedacht over mijn presidentschap, en in Een beloofd land heb ik geprobeerd op een eerlijke manier verslag te doen van de campagne en mijn presidentschap: de gebeurtenissen en mensen die bepalend bleken, mijn gedachten over de juiste beslissingen die ik nam en de fouten die ik maakte en de politieke, economische en culturele krachten waarmee mijn team en ik te maken kregen – en waar we in ons land nog steeds mee worstelen. Daarnaast heb ik geprobeerd de lezer te laten delen in het persoonlijke avontuur dat Michelle en ik in die jaren hebben beleefd, met alle ongelooflijke hoogte- en dieptepunten. Ten slotte laat ik in het boek, in een tijd waarin Amerika ongekend woelige tijden kent, mijn gedachten gaan over de vraag hoe we de verdeeldheid in het land het hoofd kunnen bieden, de weg voorwaarts kunnen hervinden en onze democratie in dienst kunnen stellen van iedereen – een taak die niet afhangt van de verrichtingen van een enkele president, maar waar we als betrokken burgers allemaal aan kunnen werken. Natuurlijk hoop ik dat het een leuk en informatief boek is, maar ik zou vooral graag willen dat het jonge mensen in het hele land – en in de hele wereld – ertoe aanzet het voortouw te nemen, hun stem te verheffen en zich in te zetten voor het verbeteren van de wereld.’ 

Auteurs
Auteur: Barack Obama

Barack Obama was de 44ste president van de Verenigde Staten, die in november 2008 werd gekozen en zijn ambt twee termijnen lang bekleedde. Hij is de auteur van twee New York Times-bestsellers: Dromen van mijn vader en De herovering van de Amerikaanse droom. In 2009 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede. Hij woont in Washington D.C., samen met zijn vrouw Michelle. Ze hebben twee dochters, Malia en Sasha.

Boeken
Barack Obama - Een beloofd land
Barack Obama

Een meeslepend en zeer persoonlijk verslag van de geschiedenis in wording - van de president die ons inspireerde om te geloven in de kracht van democratie.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: