Zoeken
Flowchart: Welk Moon-boek moet jij écht lezen?
Begint jouw to be read-lijst al aardig te slinken vanwege al dat thuiszitten en weet je niet goed meer wat jouw volgende boek moet worden? Of zie je juist door de bomen het bos niet meer en heb je een tip nodig waarvan je zéker weet dat je er gelukkig van zult worden? Volg dan deze superhandige flowchart met Moon YA-boeken en vind binnen een mum van tijd jouw volgende favoriet!

Flowchart: Welk Moon-boek moet jij écht lezen?

Gepubliceerd op 3 juni, 2020 om 00:00, aangepast op 28 mei, 2021 om 13:15

 

 

In Eenzaam en extreem ver weg stap je aan boord van een ruimteschip genaamd de Ventura dat je meeneemt naar een onvoorstelbare wereld hier ver vandaan. De zestienjarige Seren is geboren op het schip en heeft altijd gedacht dat ze haar hele leven daar zou doorbrengen, zonder de aarde te hebben gekend en zonder de eindbestemming van de Ventura ooit te bereiken. Maar is dat wel zo…? De Ventura-saga is een sci-fi YA-serie met een flinke dosis outer space én een vleugje romantiek.

 

 

 

Het Koninkrijk valt het best te beschrijven als een sci-fi fairy tale gone wrong. Het gaat over de android-prinses Ana, die werkt in een futuristisch fantasy-pretpark. Ana is net als de andere androids van het park ontworpen om dromen waar te maken en gasten te entertainen. Maar dan begint ze gevoelens te ontwikkelen die verder gaan dan haar programmering; ze wordt verliefd op medewerker Owen. Wat eerst op een sprookje lijkt verandert echter in een nachtmerrie als Owen wordt vermoord en Ana verdacht wordt van zijn moord… Ben je dol op robots, sprookjes en zijn dystopian YA’s helemaal jouw ding? Dan moet je deze echt proberen!

 

 

 

De Zwendelprins is een prachtige fantasy van eigen bodem, die zich afspeelt in een fictieve wereld met Indiase invloeden. De zeventienjarige Simran is opgegroeid in de keukens van het paleis van de maharadja, waar ze altijd op de hoogte is van alle roddels en verhalen. Maar één daarvan houdt haar vooral in zijn greep: het verhaal van de mysterieuze verdwijning van de kroonprins, twintig jaar geleden. Dan verschijnt er een prins uit een ver land die zegt dat hij de kroonprins terug kan vinden. Simrans leven wordt totaal op z’n kop gezet wanneer deze prins háár om een gunst vraagt, een gunst die alles wat ze kent zou kunnen veranderen. Als je op zoek bent naar een fantasy die je compleet meesleept naar een andere wereld is De Zwendelprins precies wat je zoekt!

 

 

Heb je meer zin in iets met magiërs, tovenaarsscholen, een gevaarlijke vijand en een serie waarin de personages meegroeien met ieder boek? Dan moet je de Magisterium-boeken eens proberen! De twaalfjarige Callum heeft zijn hele leven van zijn vader te horen gekregen dat alles wat met magie te maken heeft gevaarlijk is, en dat hij het zoveel mogelijk uit de weg moet gaan. Als hij wordt opgeroepen om aan de IJzerproef mee te doen, waarmee hij kan worden toegelaten tot het Magisterium, een magische school, doet hij er alles aan om te falen. De school blijkt echter een connectie te hebben met zijn verleden en met zijn toekomst, en zijn vader lijkt hem niet alles verteld te hebben … Heb je zin in een vlot geschreven verhaal dat doet denken aan Harry Potter, maar dan nét even anders? Dan is Magisterium jouw serie.

 

Voel je meer voor een contemporary YA-boek? Klinkt Gossip Girl meets Crazy Rich Asians jou als muziek in de oren? Ga dan voor onze heerlijke YA Anna K., gebaseerd op de klassieker Anna Karenina van Tolstoj. Anna lijkt het perfecte leventje te hebben: ze staat aan de top van de Manhattan en Greenwich society, heeft een perfect vriendje en haar Koreaans-Amerikaanse vader is altijd trots op haar. Terwijl haar vrienden zich bezighouden met hun alledaagse tienerleven, torent Anna hier altijd bovenuit. Maar misschien is haar leven wel iets té perfect… Als ze op een dag ‘graaf’ Alexia Vronsky ontmoet ontstaat er een aantrekkingskracht tussen hen die ze allebei maar moeilijk kunnen negeren. Voordat Anna het doorheeft moet ze kiezen tussen hem of haar oude leventje. In Anna K. volg je niet alleen Anna’s verhaal, maar ook dat van de mensen om haar heen, wiens levens allemaal met elkaar zijn verweven. 

 

 

Waar Anna K. vertelt wordt vanuit meerdere personages, is Wat de zee vertelt een contemporary YA die volledig en op een diepgaande manier wordt verteld vanuit hoofdpersoon Violet. We volgen Violet als ze na een wild jaar met verkeerde vrienden, feesten, en een zelfmoordpoging van haar broer Sam, door haar ouders naar Lyric wordt gestuurd, het dorpje waar haar familie vandaan komt. Ze wil wanhopig graag veranderen en bedenkt een oplossing: ze moet het scheepswrak van de Lyric zien te vinden. De Lyric leidde schipbreuk en haar betovergrootmoeder was de enige overlevende. Ze spoelde aan en stichtte het dorp dat ze naar het schip vernoemde. Zal Violet met het vinden van de Lyric zichzelf ook terug kunnen vinden? Ook Wat de zee vertelt is gebaseerd op een klassieker, namelijk op Shakespeare’s Twelfth Night. Wat de zee vertelt is gelaagd, grappig, emotioneel én meeslepend. 

 

 

Heb je meer zin in een heerlijk feelgood-boek? Dan is de Aan alle jongens van wie ik hield-serie de perfecte keuze voor jou! In deze boeken stort Lara Jean  wanneer ze verliefd is haar hart uit in een brief aan de desbetreffende jongen, en die stopt ze vervolgens in een doos. Maar op een dag is de doos weg, en de brieven ook… Het blijkt dat ze allemaal zijn gepost. Ook de meest recente, die aan Josh, het vriendje van haar zus, is verstuurd… De serie bestaat inmiddels uit drie boeken, en er zijn ook al Netflix-verfilmingen van de eerste twee boeken verschenen! Dus als je de boeken uit hebt, kun je meteen door met de films. ;)

 

 

 

Wil je liever een meeslepende contemporary YA lezen van eigen bodem? De geur van groen gaat over de zestienjarige Raaf. Ze is een hele gewone tiener, die ontzettend veel houdt van haar beste vriendin May-Lin. Het enige wat haar anders maakt dan anderen is dat ze blind is. Omdat Raaf geen kleuren kan zien, vertelt May-Lin haar hoe kleuren ruiken en voelen, en daarmee creëert ze een hele wereld voor hun samen. Maar dan gebeurt er iets waardoor alle kleuren ineens verdwijnen en Raafs leven op z’n kop komt te staan. Ze wordt nu gedwongen om haar eigen weg te vinden. Als je van sterke vrouwen houdt en op zoek bent naar een coming of age verhaal dat nét even anders is, is De geur van groen dé keuze voor jou!   

 

Staat er toch nog niet echt iets voor je tussen, of heb je de boeken allemaal al gelezen? Neem dan een kijkje bij de rest van onze boeken in het overzicht op onze website of stuur ons een berichtje op Instagram of Facebook voor een persoonlijk advies. Veel leesplezier! J

Auteurs
Boeken
Jess Rothenberg - Het Koninkrijk
Jess Rothenberg

Welkom in het Koninkrijk... waar 'Happily ever after' niet alleen een belofte is, maar een wet.

Rima Orie - De Zwendelprins
Rima Orie

Kies je voor avontuur of blijf je trouw aan alles wat je kent?

Holly Black & Cassandra Clare - Magisterium boek 1 - De IJzerproef
Holly Black & Cassandra Clare

Jenny Lee - Anna K.
Jenny Lee

Een YA-bewerking van Anna Karenina over een overdonderende eerste liefde

Julia Drake - Wat de zee vertelt
Julia Drake

'Hilarisch, gelaagd en avontuurlijk.' David Arnold

Pamela Sharon - De geur van groen
Pamela Sharon

Op de tiplijst van de Jonge Jury 2020!

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: