Zoeken
Een kleine geschiedenis van een huisgemaakt restaurant
Er was eens een Amsterdammertje – een kleine Piep – dat graag buiten speelde met bloemetjes, bijtjes, bomen en planten. Binnen stond ze het liefst in de keuken achter pannen heksenbrouwsels of zat ze boekjes in elkaar te knutselen. Groter groeide ze wel, echt veranderen deed ze niet, ze werd kok en wroette nog altijd graag in de aarde.

Een kleine geschiedenis van een huisgemaakt restaurant

Gepubliceerd op 7 oktober, 2019 om 00:00

En zo komt het dat ik al heel lang geleden een huisje kocht in Frankrijk,
met een tuin zo groot dat ik er nooit in uitgespeeld zou raken. Zodra ik
nergens hoefde te koken reed ik erheen, meestal met B. Op een dag wilde ik
niet meer weg, niet meer terug naar de stad, en vroeg ik hem of we er voor altijd konden blijven. Ik zou er groenteboerin worden en de oogst leveren aan collega-koks, hij muzikant blijven – zo ver weg was Nederland nou ook weer niet. Zo gezegd, zo gedaan. Het wroeten gaf plezier én groenten die de mensen kwamen kopen. Die mensen vroegen of ik dat mooie groen niet ook voor ze wilde klaarmaken, en zo begon ik weer te koken. Voor ik het wist hadden we een koek-en-zopieterras voor fietsers en andere voorbijgangers: een tafel, een parasol en een koelkastje. Een hotelkamer voor wie niet verder wilde reizen en een restaurant voor iedereen die de groenten liever bereid op een bord heeft. En een kat, zonder laarzen. Dit is het verhaal van hoe dat is, een sprookje leven. Een verhaal over bouwen aan een restaurant waar alles zelfgemaakt is, zelfs het restaurant, een verhaal met zoete en zure kanten, soms een vleugje bitter, een drupje zoute traan. Net als in echte sprookjes zijn heksen vaak vermomd als lieve vrouwtjes en blijken kikkers vuurspuwende prinsen.

Auteurs
Auteur: Mari Maris

Mari Maris is kookboekenauteur en werkte haar leven lang als chef, onder meer in haar eigen groenterestaurant in Frankrijk. De pers (o.a. Het Parool, NRC en Vrij Nederland) noemde Mari's eerder verschenen Groentebijbel onmisbaar en kroonde haar na Saladebijbel, Mari plukt de dag en Maison Mari tot Groentekoningin van Nederland (ELLE Eten, Volkskrant en Telegraaf). A la minute is Mari's vijfde kookboek bij uitgeverij Carrera Culinair.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: