Zoeken
Halina Reijn en Carice van Houten verwerven filmrechten 't Hooge Nest van Roxane van Iperen
Halina Reijn en Carice van Houten hebben met hun productiebedrijf Man Up de filmrechten verworven van Roxane van Iperens bestseller ’t Hooge Nest. Dit heeft Halina Reijn dit weekend bevestigd in interviews die ze gaf aan Screen International en The Hollywood Reporter. Reijn is momenteel in Toronto, waar haar debuutfilm (met Carice van Houten in de hoofdrol) Instinct wordt vertoond op het filmfestival. Dit is tevens de Nederlandse inzending voor de Oscars.

Halina Reijn en Carice van Houten verwerven filmrechten 't Hooge Nest van Roxane van Iperen

Gepubliceerd op 11 september, 2019 om 00:00

Sinds ’t Hooge Nest – een meeslepend verhaal over de twee zusters Brilleslijper in het verzet, en een villa in ’t Gooi waar meer dan vijfentwintig joden onderdoken – in november 2018 verscheen is het boek een enorme bestseller: het staat al 41 weken in de Bestseller60, werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs 2019, de buitenlandse rechten werden via William Morris Agency verkocht aan Engeland, Spanje, Italië en Duitsland, en er was massale belangstelling voor het boek vanuit de filmwereld.

Halina Reijn was tafeldame bij De Wereld Draait Door op de dag van de lancering van ’t Hooge Nest, toen Roxane van Iperen en twee kinderen van de zussen Brilleslijper in het programma kwamen vertellen over het boek. Reijn – en ook Van Houten – viel als een blok voor het verhaal en wist meteen: dit moeten we verfilmen.

‘In de mens huist een beest dat in staat is tot onvoorstelbare gruwelijkheden. Tegelijkertijd is er een kracht die in de meest diepe, onvoorstelbare duisternis, wanneer de menselijke identiteit volledig is vernietigd, overeind blijft. Wat is die kracht?’ Halina Reijn & Carice van Houten

Auteurs
Auteur: Roxane van Iperen

Roxane van Iperen (1976) is auteur en jurist. In 2016 verscheen haar debuutroman Schuim der aarde, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won. In 2018 volgde 't Hooge Nest. Het werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs 2019 en stond op de shortlist van de NS Publieksprijs 2020. In 2021 schreef Van Iperen het Boekenweekessay De genocidefax, verzorgde ze de 4-meilezing en publiceerde ze Brieven aan 't Hooge Nest. Voorjaar 2022 verscheen haar essay Eigen welzijn eerst, en in 2023 volgde haar nieuwe roman Dat beloof ik.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: