Zoeken
Johan Fretz wint Hebban Luisterboek Award 2019 met 'Onder de paramariboom'
Juryvoorzitter Henkjan Smits maakte zojuist in het programma De MAX! op NPO Radio 5 de winnaars bekend van de Hebban Luisterboek Award 2019. Johan Fretz is winnaar in de categorie ‘luisterboeken voor volwassenen’! Hij ontving de prijs voor het voorlezen van zijn eigen roman Onder de paramariboom.

Johan Fretz wint Hebban Luisterboek Award 2019 met 'Onder de paramariboom'

Gepubliceerd op 9 mei, 2019 om 00:00, aangepast op 10 mei, 2019 om 00:00

De Hebban Luisterboek Award 2019 is een van de speerpunten tijdens de Week van het Luisterboek, dat deze week werd georganiseerd door lezerssite Hebban.nl.

 Henkjan Smits: ‘De longlist werd samengesteld om luisteraars zo’n breed mogelijk palet aan luisterboeken te laten ontdekken en beluisteren. De diversiteit aan stemmen en manieren om verhalen tot leven te brengen was enorm. Dat lijkt soms het vergelijken van appels met peren, toch is de eindjury er in geslaagd om voor beide categorieën een unanieme winnaar te kiezen. Voorlezers die door middel van hun stem, intonatie, ritme en hun inlevingsvermogen net dat beetje extra geven aan het luisterboek.’

Johan Fretz wint met het voorlezen van Onder de paramariboom, geschreven door hemzelf.

Uit het juryrapport:

Johan Fretz neemt de luisteraar mee in een achtbaan van emoties. Mede omdat het verhaal zo dichtbij hemzelf staat, is hij perfect in staat om humor over te dragen via accenten waarmee hij zijn geliefde familieleden neerzet zonder dat het een karikatuur wordt of weet hij de luisteraar juist te ontroeren doordat het onbegrip via zijn teksten voelbaar wordt. De manier van voordragen wordt niet als ‘voorlezen’ beschouwd maar alsof een verhaal verteld wordt, waardoor de teksten niet als geacteerd overkomen op de luisteraar. Ook het aangename tempo van de verteltrant, zorgt ervoor dat het luisterboek een bepaalde energie overdraagt aan de luisteraar wat de ervaring alleen maar completer maakt. Het persoonlijke verhaal van Fretz en manier van vertellen, werkt perfect met het intieme karakter van audio, en maakt dat het verhaal heel dicht op de huid zit. 

Ook genomineerd waren Louis van Beek voor het voorlezen van Het Pilgrim Fathers complot, geschreven door Jeroen Windmeijer en Kees Hulst voor het voorlezen van Leven en laten leven, geschreven door Hendrik Groen. 

Een 100-koppige lezersjury beoordeelde de longlist. De juryprijs werd voor de derde keer uitgereikt en is een bekroning voor de voorlezer. De professionele jury van de Hebban Luisterboek Award 2019 bestond naast Henkjan Smits uit Mariëlle van Tilburg (audioprofessional), Soraya Vink (redacteur en luisterboek-specialist Hebban) en Sander Verheijen (hoofdredacteur Hebban). 

Meer over Onder de paramariboom lees je hier.

Auteurs
Auteur: Johan Fretz

Johan Fretz (1985) is schrijver, en columnist van Het Parool en LINDA. Hij debuteerde in 2012 met de roman Fretz 2025, die genomineerd werd voor de Bronzen Uil. Zijn tweede roman Onder de paramariboom won de Boekhandelsprijs in 2019 en wordt verfilmd door KeyFilm. In 2020 schreef Fretz een van de drie korte verhalen van 3PAK, de geschenkbundel tijdens de Boekenweek voor Jongeren. Najaar 2022 verscheen Fretz' documentaire What's Left bij BNNVARA, over de puinhopen van links, en kwam zijn nieuwste boek uit: Met vriendelijke groet.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: