Zoeken
Jonathan Griffioen wint J.C. Bloem-poëzieprijs 2019 met 'Gedichten met een mazda 626'
Jonathan Griffioen (1987) heeft met zijn bundel Gedichten met een mazda 626 de J.C. Bloem-poëzieprijs gewonnen! Deze landelijke prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan de tweede bundel van een veelbelovende jonge dichter, en is daarmee een aanmoediging voor de continuïteit van het dichterlijk talent. 

Jonathan Griffioen wint J.C. Bloem-poëzieprijs 2019 met 'Gedichten met een mazda 626'

Gepubliceerd op 4 april, 2019 om 00:00

De andere genomineerden waren Charlotte Van den Broeck en Daniël Vis. De jury, bestaande uit Roger van Boxtel, Hanz Mirck en Willem Thies, was naar eigen zeggen getroffen door het uitzonderlijke niveau van de bundels.

Uit het juryrapport: "Gedichten met een mazda 626 is een heel persoonlijke bundel met een grote spankracht. Onvergelijkbaar. Intrigrerend, indringend, prikkelend, aangrijpend, geestig, bezwerend, ritualistisch. (...) In [zijn bundel] geeft Griffioen een stem aan twee 'minderheden' die in zijn protagonist samenkomen: degenen met een pdd-nos-stoornis (een vorm van - zeer - licht autisme) en de 'lageropgeleiden' - 'ik rol door het donker met mijn cv mijn arm cv het hapert als de straatverlichting'. Griffioen zelf heeft, als dichter, een unieke, eigen stem."

De prijs bestaat uit €2500,- en wordt zondag 7 april uitgereikt door de Gemeente Steenwijkerland in Villa Rams Woerthe, Gasthuislaan 2, 8331 MX te Steenwijk. Het (gratis) programma start om 13.00u en zal ongeveer tot 17.00u duren. Iedereen is van harte welkom. Het programma, inclusief muzikale omlijsting van celliste Martina Hilarides en voordrachten van de genomineerden, vindt u hier.

Eerdere winnaars van de prijs waren onder andere Hagar Peeters, Ester Naomi Perquin, Maria Barnas en Maarten van der Graaff.

Voor meer informatie, zie www.jcbloemstichting.nl.

Auteurs
Auteur: Jonathan Griffioen

Jonathan Griffioen (1987) debuteerde in 2015 met de poëziebundel Wijk, die genomineerd werd voor de C. Buddingh'-prijs. In 2018 verscheen Gedichten met een mazda 626, die bekroond werd met de J.C. Bloem-Poëzieprijs 2019.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: