Zoeken
Jonathan Griffioen en Simone Atangana Bekono op longlist De Grote Poëzieprijs
De longlist van De Grote Poëzieprijs is bekend, en twee van de vijftien beste bundels van dit jaar zijn Lebowski-titels: Gedichten met een mazda 626 van Jonathan Griffioen en hoe de eerste vonken zichtbaar waren van Simone Atangana Bekono.  

Jonathan Griffioen en Simone Atangana Bekono op longlist De Grote Poëzieprijs

Gepubliceerd op 24 januari, 2019 om 00:00

Na 'meervoudig en bevlogen beraad' presenteerde de jury van De Grote Poëzieprijs de longlist met de vijftien beste Nederlandstalige dichtbundels van het afgelopen jaar. Op 6 februari volgt hieruit de shortlist bestaande uit vijf bundels, die bekend zal worden gemaakt tijdens de finale van de 10e Turing Gedichtenwedstrijd in de Rode Hoed.

In Gedichten met een mazda 626 van Jonathan Griffioen staat behalve de mazda 626, de lichamelijk en psychisch slopende zoektocht naar het onbewuste centraal. De verteller krijgt medicatie voorgeschreven die hem 's nachts wakker houdt. In een van die nachten tussen slapen en waken in ziet de verteller zijn dode vriend Jimmy - een internetdealer - terug. Hij denkt dat hij de plek waar Jimmy verblijft kan bereiken door veertig uur wakker te blijven. Soms lukt het.

hoe de eerste vonken zichtbaar waren van Simone Atangan Bekono onderzoekt op beschouwende wijze het effect van sociale stempels rondom ras, gender en geslacht op de belevingswereld van individuen. In hoe de eerste vonken zichtbaar waren nodigt Simone de lezer uit te reflecteren op haar inlevingsvermogen, en maakt ze de noodzaak je te verbinden persoonlijker en aanweziger dan ooit.

De jury van De Grote Poëzieprijs 2019 bestaat uit Joost Baars, Yra van Dijk, Adriaan van Dis, Cindy Kerseborn en Maud Vanhauwaert. 

Zie hieronder de volledige lijst:

hoe de eerste vonken zichtbaar waren

Simone Atangana Bekono

De Nieuwe Oost Wintertuin/ Uitgeverij Lebowski

Nachtboot

Maria Barnas

Uitgeverij Van Oorschot

Bokman

Dean Bowen

Uitgeverij Jurgen Maas

Stalker

Joost Decorte

Poëziecentrum

Habitus

Radna Fabias

De Arbeiderspers

Gedichten met een mazda 626

Jonathan Griffioen 

Uitgeverij Lebowski

Verlies me niet

Jacob Groot

Uitgeverij De Harmonie

Ze gaan er met je neus vandoor

Ted van Lieshout 

Uitgeverij Leopold

De volgende scan duurt vijf minuten

Lieke Marsman 

Uitgeverij Pluim

Het woedeboek

Roelof ten Napel 

Hollands Diep uitgevers

Genadeklap

Willem Jan Otten

Uitgeverij Van Oorschot

Onze kinderjaren

Xavier Roelens

Uitgeverij Atlas Contact 

Begane grond

Hans Tentije

Uitgeverij De Harmonie

Als werden wij ergens ontboden

Miriam Van hee 

De Bezige Bij

Om mee te geven aan een engel

Nachoem M. Wijnberg 

 Uitgeverij Pluim

 

 

Auteurs
Auteur: Jonathan Griffioen

Jonathan Griffioen (1987) debuteerde in 2015 met de poëziebundel Wijk, die genomineerd werd voor de C. Buddingh'-prijs. In 2018 verscheen Gedichten met een mazda 626, die bekroond werd met de J.C. Bloem-Poëzieprijs 2019.

Auteur: Simone Atangana Bekono

Simone Atangana Bekono (1991) studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met een bundeling van gedichten en brieven, hoe de eerste vonken zichtbaar waren, die in 2018 werd bekroond met de Poëziedebuutprijs Aan Zee. In 2019 ontving ze het Charlotte Köhler Stipendium en werd ze door de Volkskrant uitgeroepen tot een van dé literaire talenten van 2020. Met haar debuutroman Confrontaties won zij de Hebban Debuutprijs, het Beste Boek voor Jongeren en de Anton Wachterprijs, en stond ze op de shortlist van de Libris Literatuurprijs en De Bronzen Uil. De vertaalrechten zijn onder andere verkocht aan Amerika, Engeland en Duitsland.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: