Zoeken
Simone Atangana Bekono nieuwe writer in residence bij Vooruit in Gent
De derde writer in residence van de Gentse Kunstinstelling Vooruit is bekend: Simone Atangana Bekono.

Simone Atangana Bekono nieuwe writer in residence bij Vooruit in Gent

Gepubliceerd op 18 januari, 2019 om 00:00


Simone Atangana Bekono (1991) studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met een bundeling van gedichten en brieven getiteld hoe de eerste vonken zichtbaar waren, die in herdruk verscheen bij Wintertuin Uitgeverij in samenwerking met Lebowski Publishers. Ze publiceerde op De Optimist, Samplekanon en in De Gids en trad op tijdens de Nacht van de Poëzie, het Wintertuinfestival en Read my World. Simone werd geselecteerd voor het Slow Writing Lab en voor CELA, een ontwikkeltraject voor schrijvers en vertalers in zes Europese landen. Een van haar verhalen verscheen in Zwart, een bloemlezing met Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen.

In 2018 werd hoe de eerste vonken zichtbaar waren bekroond met de Poëziedebuutprijs Aan Zee tijdens Theater aan Zee in Oostende, en nam Simone deel aan de Parijsresidentie van Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Momenteel werkt ze aan een roman die bij Lebowski zal verschijnen. Simone zit in een talentontwikkeltraject van De Nieuwe Oost | Wintertuin. In 2019 is ze dus ook de writer in residence bij Vooruit.

“We willen schrijvers in residentie presenteren met een uitgesproken mening, met een verschillende achtergrond en met een heel eigen taal. Hind Fraihi (2017) stond voor een journalistieke invalshoek, theatermaakster Laura van Dolron (2018) is stand up filosofe en van Simone Atangana Bekono (2019) verwachten we een geëngageerde poëtische taal.”

- Peter Van Den Eede, programmator Literatuur bij Vooruit

 

Vooruit als Literatuurhuis

Literatuur is een van de zes programmalijnen waar Vooruit als Vlaamse Kunstinstelling op inzet. Dat vertaalt zich uiteraard in een ruim literatuurprogramma, met maandelijks een “live” boekenprogramma: Uitgelezen. Maar Uitgelezen gaat ook op reis naar andere kunsthuizen in Vaanderen, trekt naar scholen, Papierslag en boekvoorstellingen binnen het artistieke programma van Vooruit.

Simone Atangana Bekono is de derde writer in residence bij Vooruit, eerder waren ook Hind Faihi (2017) en Laura Van Dolron (2018) schrijvers in residentie. Drie vrouwen, jawel, want de keuze voor vrouwelijke auteurs is erg bewust.

“Wantoestanden allerhande, over de hele wereld en in alle sectoren, maken overduidelijk dat er van gelijkwaardigheid tussen man en vrouw jammer genoeg nog lang geen sprake is. Vandaar het welbewuste statement binnen de Vooruitprogrammatie om uitdrukkelijk in te zetten op vrouwelijke artiesten. Bijgevolg kiest het literatuurluik nadrukkelijk voor vrouwelijke schrijvers in residentie.”

- Peter Van Den Eede 

Elke residentie eindigt met een publicatie, in de reeks Vooruitopia, waarin de auteur haar beschouwingen geeft over werken in Vooruit en in Gent. Laura Van Dolron zal haar publicatie voorstellen in het voorjaar van 2019.

Simone Atangana Bekono maakt haar entree in Vooruit tijdens de eerste Uitgelezen van dit nieuwe jaar, op 22 januari. Op 19 februari is ze ook als panellid in Uitgelezen te gast. Uitgelezen is het maandelijkse “live” boekenprogramma van Vooruit.


Beeld: Gaby Jongenelen

Auteurs
Auteur: Simone Atangana Bekono

Simone Atangana Bekono (1991) studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met een bundeling van gedichten en brieven, hoe de eerste vonken zichtbaar waren, die in 2018 werd bekroond met de Poëziedebuutprijs Aan Zee. In 2019 ontving ze het Charlotte Köhler Stipendium en werd ze door de Volkskrant uitgeroepen tot een van dé literaire talenten van 2020. Met haar debuutroman Confrontaties won zij de Hebban Debuutprijs, het Beste Boek voor Jongeren en de Anton Wachterprijs, en stond ze op de shortlist van de Libris Literatuurprijs en De Bronzen Uil. De vertaalrechten zijn onder andere verkocht aan Amerika, Engeland en Duitsland.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: