Zoeken
Debuutroman van Kim van Kooten verschijnt in november bij Lebowski Publishers
Op 9 november 2015 zal Lieveling, de debuutroman van Kim van Kooten, verschijnen bij Lebowski Publishers. Lieveling is geschreven in samenwerking met Pauline Barendregt, op wier levensverhaal de roman is gebaseerd.

Debuutroman van Kim van Kooten verschijnt in november bij Lebowski Publishers

Gepubliceerd op 2 juli, 2015 om 00:00, aangepast op 16 augustus, 2021 om 11:02

Sinds Kim van Kooten in oktober 2014 in een interview met Vogue bekendmaakte samen met een vriendin te werken aan een boek, stond de telefoon van haar agente Vanessa Henneman niet stil. In juni 2015 bood Henneman vier uitgevers de gelegenheid zich te presenteren aan Van Kooten en Barendregt, waarna het duo besloot te kiezen voor Lebowski.

Toen Pauline Barendregt schrijfster Kim van Kooten in juni 2010 het idee voorlegde om een roman te schrijven over de onvoorstelbare gebeurtenissen in haar jeugd, wist ze heel goed wat voor boek ze voor ogen had: het moest recht doen aan de waarheid. Het moest de heftigheid van het onderwerp niet schuwen. En het moest ondanks die heftigheid, grappig zijn.

In Lieveling maakt Kim van Kooten het onvoorstelbare voorstelbaar. Ze heeft het levensverhaal van Pauline bewerkt, ingekleurd en verwoord in een verraderlijk lichte stijl. Het manuscript maakte diepe indruk op de redactie van Lebowski. Redacteur Jasper Henderson: ‘Lieveling is pijnlijk, rauw en maakt je woedend; je wilt niets liever dan dit meisje beschermen. Maar de compassie en humor die klinken in Kims stijl en toon laten je ook begrip hebben voor de loyaliteit van kinderen en bovenal bewondering voor hun ongelooflijke veerkracht.’

Uitgever Oscar van Gelderen vergelijkt de samenwerking tussen Van Kooten en Barendregt met de roman Wat is de Wat van Dave Eggers, gebaseerd op het leven van Valentino Achak Deng: ‘Lieveling is een aangrijpend en verbijsterend boek, op zeer knappe wijze door Kim geschreven vanuit het perspectief van Pauline, precies zoals Dave Eggers zich op empathische wijze wist te verplaatsen in Valentino.’

Kim van Kooten (1974) is actrice en schrijver. Als actrice speelde zij in talloze films en series, waaronder Phileine Zegt Sorry (Gouden Kalf beste actrice), Hollands Hoop en Onder Het Hart. Als schrijver was zij onder andere verantwoordelijk voor de scenario’s van Blind Date (Gouden Kalf beste film), Met Grote Blijdschap (Gouden Kalf beste scenario) en de bioscoophits Alles Is Liefde en Alles Is Familie.

Pauline Barendregt (1969) is Design Director en eigenaar van Studio Button, een Strategic Design Consultancy in Amsterdam. Eerder werkte ze onder andere als hoofdontwerpster voor Mac & Maggie en was ze tien jaar Head of Design bij G-Star RAW. Daarnaast is Pauline onder andere lecturer Branded Design aan Artez Fashion Institute in Arnhem.
 

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: