Zoeken
Leon Verdonschot schrijft boek over zijn geboortestad Geleen
Leon Verdonschot, die vorige week met Rico, zijn biografie van Rico Verhoeven, de Helden Sportboek van het jaar 2018 won, schrijft een boek over zijn geboortestad Geleen. Het boek zal Wereldstad gaan heten en in het najaar van 2019 verschijnen.  

Leon Verdonschot schrijft boek over zijn geboortestad Geleen

Gepubliceerd op 19 juni, 2018 om 00:00, aangepast op 28 juni, 2018 om 00:00

Verdonschot: ‘Ik woon ruim 20 jaar niet meer in Geleen, maar kom er nog vaak. Iedereen die ik dan spreek, begint over vroeger. Zelfs als ze vroeger zelf nog niet bestonden. De conclusie: vroeger was het beter. Dat is niet het grootste probleem, dat ze dat allemaal zeggen. Het grootste probleem is dat ze gelijk hebben. Maar de interessante vraag is: als het vroeger beter was, leg je je daar dan bij neer? En zo nee, wat maak je dan van het heden?’

Het verhaal van Geleen is een universeel verhaal over nostalgie en het leven in een middelgrote stad, maar tegelijkertijd ook een uniek verhaal, want de gloriedagen van Geleen waren echt glorieus. Pinkpop, Fortuna ’54, de Smoke Eaters, concertzaal Hanenhof, het bruisende uitgaanscentrum.

‘Geleen heeft er werkelijk toe gedaan, tot ver buiten de regio. Inmiddels kent het centrum een van de hoogste leegstandspercentages van Nederland en is Geleen gefuseerd met Sittard, ook al zo’n open wond bij veel oudere inwoners, terwijl jongeren niet beter weten. Alles lijkt verdwenen wat de stad ooit bruisend, welvarend en cultuurrijk maakte. Het contrast met het heden is pijnlijk. Ik wil een persoonlijk portret schrijven van een stad die zich vastklampt aan haar verleden, omdat het heden zo confronterend is. Maar ook van de mensen die ondanks die pijn in Geleen blijven en er gewoon het beste van maken,’ aldus Verdonschot.

Leon Verdonschot (1973) is schrijver, journalist, presentator, programmamaker en columnist voor De Limburger en Nieuwe Revu. Hij schreef eerder onder andere Hart tegen Hart – rock ’n roll ontmoetingen (Pop Pers Prijs 2005), Pushing the limits: het leven van Keith Bakker (2008), de roman Alles van elkaar (2015) en de biografieën VOS, over het leven van Luc De Vos (2017), en Rico (2017). VOS stond maanden in de top van de Vlaamse bestsellerlijsten, en werd genomineerd voor zowel de Cutting Edge Award in Vlaanderen als de Jip Golsteijn Journalistiekprijs in Nederland. Rico stond op nummer 1 in de CPNB Bestseller Top 60 en staat daar nu, een halfjaar later, nog steeds in.

Auteurs
Auteur: Leon Verdonschot

Pop Pers Prijs-winnaar Leon Verdonschot (1973) is schrijver en journalist. Zijn boeken VOS (over Gorki-zanger Luc De Vos) en RICO (over kickbokser Rico Verhoeven) stonden in respectievelijk Vlaanderen en Nederland op 1. RICO werd verkozen tot Sportboek van het jaar 2018 en is met ruim 145.000 verkochte exemplaren het bestverkochte Nederlandse vechtsportboek ooit. Verdonschot is ook columnist voor Nieuwe Revu en De Limburger en in 2023 verscheen zijn boek Ronnie over Ronnie Flex. VOS werd genomineerd voor de Jip Golsteijn Journalistiekprijs en Cutting Edge Award voor beste boek.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: