Zoeken
Elly Biesters en Antoinette Beumer genomineerd voor Hebban Debuutprijs
Trots! Elly Biesters' Ongemakkelijke mensen en Antoinette Beumers Mijn vader is een vliegtuig zijn genomineerd voor de Hebban Debuutprijs 2018.

Elly Biesters en Antoinette Beumer genomineerd voor Hebban Debuutprijs

Gepubliceerd op 26 april, 2018 om 00:00

De Hebban Debuutprijs bestaat inmiddels twee jaar in de huidige vorm. Dit jaar is er alleen een debuutprijs voor beste romans. Vorig jaar won Lebowski-auteur Roxane van Iperen met Schuim der aarde (2017). Vandaag zijn er twaalf genomineerden bekendgemaakt voor de Hebban Debuutprijs 2018.

Next level nomineren: de shortlist is bepaald op basis van de statistische gegevens op Hebban.nl. Hierbij wordt ondermeer gekeken naar de ‘lezersactiveit’ van de boeken (de boekenplanken), de beoordelingen (recensies en sterren) en de populariteit van de boeken op basis van de historische gegevens van de Hebban Ranking. Lezers kregen ook de mogelijkheid om hun favoriete debuut van het afgelopen jaar te nomineren. Deze lezersstem is meegewogen bij de bepaling van de shortlist. 

Een jury bestaande uit 100 lezers leest de shortlist en oordeelt. Een tweede jury bestaande uit de Hebban-redactie en een aantal boekverkopers leest uiteindelijk de drie beste debuten en kiest hieruit een winnaar.

De Hebban Debuutprijs 2018 wordt in september uitgereikt.


Meer over Ongemakkelijke mensen

Ik ben een derke, een meisje, en dus ben ik een tientje waard.

Ongemakkelijke mensen is het verhaal van een naamloos meisje dat opgroeit in een klein dorp ergens in het rivierenlandschap van Nederland. Centraal in haar leven staat haar opa, de patriarch van de familie. Ooit een trotse en machtige visser, klampt hij zich nu met zijn drie zonen vast aan een roemrijk leven dat niet meer bestaat.
Al jong leert het meisje dat ze nergens voor zal deugen, en van school of de kerk hoeft ze ook weinig te verwachten. Ze is op zichzelf aangewezen en observeert op wrang-komische wijze de ontwikkelingen in het dorp en de familie - opa's voortdurende strijd tegen het (maatschappelijke) verval; ome Hans pogingen een dorpslied te schrijven waarmee hij zal schitteren op tv; de kantoorfrustraties van haar vader en de heimelijke ontsnappingspogingen van haar oma.
Ongemakkelijke mensen is een ontroerende en geestige roman over opgroeien in een gemeenschap die zich geen raad lijkt te weten met de moderne tijd en daardoor gedoemd is te verdwijnen.

Meer over Mijn vader is een vliegtuig

De bijna veertigjarige Eva lijkt alles te hebben: een mooi gezin, een succesvol bedrijf, en binnenkort het huis van haar dromen. Dan sterft haar moeder en beginnen de nachtmerries. Eva wordt steeds angstiger en raakt ervan overtuigd dat er gevaar dreigt voor haar en haar kinderen - langzaam maar zeker verliest ze haar grip op de werkelijkheid.
Ze gaat op zoek naar de oorsprong van haar angsten in haar vroege jeugd en ontdekt hiaten in haar geheugen. Als ze besluit contact op te nemen met haar vader die al 33 jaar in een psychiatrische inrichting verblijft, is dat het begin van een uitputtende en beangstigende ontdekkingstocht naar het verleden.
Mijn vader is een vliegtuig is een psychologische roman over onverwerkte trauma's, de scheidslijn tussen fictie en realiteit en de al te reële angst om je verstand te verliezen.

Auteurs
Auteur: Elly Biesters

Elly Biesters is schrijver, journalist en programmamaker bij de NPO. Haar debuut Ongemakkelijke mensen is gebaseerd op haar eigen jeugd in het dorp Heerewaarden, Gelderland.

Auteur: Antoinette Beumer

Antoinette Beumer (1962) is de regisseur van succesvolle films als De gelukkige huisvrouw, Loft, Jackie en Soof. Haar debuutroman Mijn vader is een vliegtuig, die werd genomineerd voor verschillende prijzen en is bekroond met de Hebban Debuutprijs, is nu verfilmd.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: