Zoeken
Joost Zwagerman kiest voor Hollands Diep
Schrijver Joost Zwagerman zal zijn toekomstige werk publiceren bij uitgeverij Hollands Diep. Auteur en uitgever zijn daartoe een langjarige samenwerking aangegaan, die onder meer voorziet in de publicatie van twee romans en twee non-fictietitels. Daarnaast staan een poëzieproject en enkele bloemlezingen op stapel. De eerste nieuwe roman van Zwagerman zal in het voorjaar van 2017 verschijnen.

Joost Zwagerman kiest voor Hollands Diep

Gepubliceerd op 13 april, 2015 om 00:00, aangepast op 16 augustus, 2021 om 11:00

Joost Zwagerman (51) publiceerde de afgelopen drie decennia dertig boeken bij uitgeverij De Arbeiderspers: romans, essays, gedichten, bloemlezingen en beschouwingen over beeldende kunst. Met tal van zijn boeken behaalde hij grote artistieke en commerciële successen. H.J.A. Hofland typeerde hem als ‘de meest complete schrijver van zijn generatie’. Van zijn werk zijn meer dan 1,2 miljoen boeken verkocht, exclusief licentie-uitgaven. In 2008 ontving Zwagerman voor zijn oeuvre De Gouden Ganzenveer, en in 2010 was hij de auteur van het Boekenweekgeschenk. Een aantal titels verscheen in tien landen in vertaling in en buiten Europa. Zwagermans eerstvolgende titel, het non-fictieboek De stilte van het licht zal in september aanstaande nog bij De Arbeiderspers worden gepubliceerd.

Uitgeverij Hollands Diep is vorig jaar opgericht door Robbert Ammerlaan (71), lange tijd directeur en uitgever van De Bezige Bij. Hollands Diep maakt deel uit van Overamstel Uitgevers.

Zowel auteur als nieuwe uitgever verheugen zich op hun samenwerking. Zwagerman: ‘In mijn lange periode bij De Arbeiderspers is voor beide partijen veel moois en waardevols tot stand gebracht. Daarvoor ben ik de uitgeverij zeer dankbaar; ik kijk terug op negenentwintig prachtige jaren bij De Arbeiderspers. Ik verlaat de uitgeverij dan ook met gevoelens van respect en vriendschap. Maar het kan voor een schrijver van vitaal belang zijn om op zeker moment een nieuwe biotoop te kiezen, nieuwe inspiratie op te doen, omringd te zijn door andere professionele mensen. Robbert is een succesvolle, zeer ervaren en internationaal georiënteerde uitgever. Ik zie uit naar onze samenwerking.’

Ammerlaan: ‘Met de komst van Joost wordt een oude wens vervuld. In het verleden is al eens sprake geweest van een mogelijke samenwerking, maar het doet me groot plezier dat die nu alsnog tot stand komt. Joost Zwagerman is een buitengewoon interessante en veelzijdige auteur. Romanschrijver, dichter, essayist, bloemlezer, beschouwer van kunst en literatuur. Hij bestrijkt een indrukwekkend register, waar nog veel moois uit te verwachten valt. En natuurlijk ben ik in het bijzonder verheugd met de romans die Joost bij Hollands Diep zal gaan publiceren. Aan de roman die in 2017 zal gaan verschijnen, is hij al geruime tijd aan het werk.’

Auteur en uitgever hopen in goed overleg met De Arbeiderspers ook een regeling te treffen voor de overdracht en de successievelijke heruitgave van Zwagermans bestaande werk.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: