Zoeken
Redactiefavoriet van Elco: Waterland
Deze winter doen we elke twee weken een boekje open over over ons eigen favoriete boek van Hollands Diep. Welk boek fascineert ons? Welk boek hield ons in de greep? Welk boek kan volgens ons onder de kerstboom niet ontbreken? Deze week vertelt acquirerend redacteur Elco Lenstra over zijn redactiefavoriet Waterland.

Redactiefavoriet van Elco: Waterland

Gepubliceerd op 13 december, 2017 om 00:00, aangepast op 15 december, 2017 om 00:00

Moeders zondag was voor mij de ontdekking van dit jaar. Ik heb het boek inmiddels twee keer gelezen en aan vier mensen cadeau gedaan. Het ontroerende verhaal – met daarin zinnen als ‘Al die scenes. Al die scenes die nooit plaatsvinden, maar in de coulissen van het mogelijke wachten.’ die door merg en been gaan – zou iedereen op zijn minst één keer in zijn leven gelezen moeten hebben.

Maar het vergt ook veel van de lezer: Swift heeft een fragmentarische, caleidoscopische manier van schrijven. Het is een boek om langzaam van te genieten en nauwkeurig te lezen en te herlezen. Zo ook Waterland dat onlangs bij Hollands Diep verscheen. Swift won hiermee Guardian Fiction Prize en werd geshortlist voor de Man Booker Prize – die hij uiteindelijk niet met Waterland maar met Last Orders won. Waterland geldt als Swifts belangrijkste werk.

Het schrijven van een samenvatting die recht doet aan dit boek bleek een lastige opgave omdat het een veelheid aan thema’s behandelt. De liefde, de Britse Fens, jaloezie, incest, geestesziekte, bier, paling, windmolens, de Franse Revolutie, water en nieuwsgierigheid. In de kern gaat het over de tweeënvijftigjarige geschiedenisleraar Tom Crick, die worstelt met zijn plek op school en in de wereld in het algemeen. Steeds vaker verliest hij tijdens zijn lessen de draad en denkt hij hardop na over het verleden en hoe dan invloed heeft op het heden.

Geheel in stijl met de rivierrijke setting, is dit een meanderend boek met vele vertakkingen. Een absolute aanrader om tijdens de feestdagen te lezen.

 

Een recensie over dit boek schrijven? Dat kan! Mail naar info@hollandsdiep.nl

 

 

Auteurs
Auteur: Graham Swift

Graham Swift (1949) is de auteur van negen romans, een verhalenbundel en een boek met essays, portretten en bespiegelingen over het schrijven: Making an Elephant. Zijn werk verschijnt in meer dan dertig landen. Tot de vele literaire prijzen die hij ontving, behoort de Guardian Fiction Prize, de Prix du Meilleur Livre Etranger en de Man Booker Prize.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: