Zoeken
Roxane van Iperen op shortlist Hebban Debuutprijs
Lezerscommunity Hebban.nl heeft zojuist de genomineerden bekendgemaakt voor de Hebban Debuutprijs 2017. We zijn blij om te zien dat Roxane van Iperen met haar debuut Schuim der aarde op de shortlist staat.

Roxane van Iperen op shortlist Hebban Debuutprijs

Gepubliceerd op 10 augustus, 2017 om 00:00

Deze juryprijs onderscheidt zich van andere bekende debuutprijzen door een zeer gevarieerd samengestelde jury. Vijf van de zes genomineerden op de shortlists zijn bepaald door Hebban-recensenten en de leden van de Hebban Clubs van Tien, de zesde door het publiek.

De Hebban Debuutprijs voor romans wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Vorig jaar nam Lize Spit de prijs in ontvangst voor haar debuutroman Het smelt.

Lees het persbericht hier.

Over Schuim der aarde

Heftige roman die herinneringen oproept aan films als Cidade de Deus en Tropa de Elite, over het keiharde bestaan in de marge

Het jongetje Anjo groeit op in een oude schuur, ergens op de eindeloze zandvlakte van Brazilië. Voor hem en vijf andere verweesde kinderen is elke dag een beproeving – er is nauwelijks eten en voortdurend worden ze blootgesteld aan de wrede grillen van hun ‘voogden’ en gasten.

Een eeuwigheid verder ligt een wereldstad met haar sloppenwijken. Twee jonge prostituees proberen zich er vol goede moed door het leven te slaan, terwijl ze dromen van een betere toekomst. Alles verandert als een van hen zwanger wordt.

In de stad zelf woont agente Elizabet, getrouwd met de hoofdcommissaris van politie die vecht tegen de corruptie in zijn korps. Ze heeft een goed huwelijk, een mooi huis en een huishoudster die haar dierbaar is, maar het ontbreekt haar aan dat ene.

In Schuim der aarde verweeft Roxane van Iperen deze levens tot een wervelend verhaal over pijn, verlies en het gemis van dingen die nooit zijn geweest. Ze neemt de lezer mee naar een wereld waar moraliteit en maakbaarheid holle begrippen zijn, en er maar één doel is: overleven.

De meningen

‘Een beklemmend en gruwelijk verhaal over ongelijkheid en moraliteit dat getuigt van een bewonderenswaardig inlevingsvermogen’ Opzij

‘Een goed gecomponeerd en sterk geëngageerd verhaal. 't Is onguur en huiveringwekkend en getoonzet in het zwartste zwart. Niet per se iets om gelukkig van te worden, wel schrijnend wijzer’ de Volkskrant

‘Schuim der aarde is een bikkelharde, meedogenloze roman van een groot literair talent’

Eric Smit, hoofdredacteur van Follow the Money 

‘Schuim der aarde is een boek met ingewanden, leven, ziel, bloed en liefde. Zelden iets gelezen dat zo indringend het gevoel van ongelijkheid beschrijft. Roxane van Iperen is een rasverteller’ 

Marjon van Royen

Auteurs
Auteur: Roxane van Iperen

Roxane van Iperen (1976) is auteur en jurist. In 2016 verscheen haar debuutroman Schuim der aarde, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won. In 2018 volgde 't Hooge Nest. Het werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs 2019 en stond op de shortlist van de NS Publieksprijs 2020. In 2021 schreef Van Iperen het Boekenweekessay De genocidefax, verzorgde ze de 4-meilezing en publiceerde ze Brieven aan 't Hooge Nest. Voorjaar 2022 verscheen haar essay Eigen welzijn eerst, en in 2023 volgde haar nieuwe roman Dat beloof ik.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: