Zoeken
True fiction: Lebowski op Lowlands 2017
Onze Ivo Victoria mocht dit jaar (opnieuw) het literatuurprogramma van Lowlands 2017 samenstellen en deed dit met verve. Met trots presenteren wij u op 20 augustus om 13.15u Lebowski's eigen onderdeel: 'True fiction (formerly known as science fiction)'. Ook Saskia Noort, Erik Jan Harmens, Leon Verdonschot en Sander Donkers zijn van de partij.

True fiction: Lebowski op Lowlands 2017

Gepubliceerd op 14 augustus, 2017 om 00:00

True fiction (formerly known as science fiction)

Als we een ding van het verleden kunnen leren, is het dat de toekomst altijd gekker kan. Veel classic sciencefictionschrijvers wisten dat allang, terwijl ze in hun eigen tijdperk stapelgek werden verklaard om zelfbedachte concepten als elektronische post, flinterdunne zakcomputers en het digitale blokkenschema. Omdat die visionairs wel heel dicht op de waarheid bleken te zitten, is literaire sciencefiction populairder dan ooit. Onder leiding van onze redacteur Jasper Henderson vertellen topauteurs Hanna Bervoets, Joost Vandecasteele, Auke Hulst en Willem Bosch over hun favoriete sf-auteurs Mary Shelley, JG Ballard, Philip K. Dick en Sinclair Lewis – doorspekt met beeld, performances en muziek van Vandecasteele, Firma Tacker & Tape en Jerry Goossens. 

Dit programma is zondag om 13.15u te zien in de Helga's.

Erik Jan Harmens bij 'De Grote Boodschap'

Tijdens de literaire talkshow ‘De Grote Boodschap’ draait het om een van de belangrijkste dingen in het mensenleven. We gaan het namelijk over poep hebben, en uitgebreid ook. Van het poeptaboe via persoonlijke getuigenissen van louterende faxen uit Darmstadt naar literair-wetenschappelijke analyses van jouw persoonlijke shit tijdens Lowlands; onder leiding van Vrouwkje Tuinman draaien Erik Jan Harmens, Marieke Rijneveld, F. Starik en Bernard Wesseling niet langer om de dampende brij heen. Wij poepen dus wij bestaan, zeggen ook Michiel Flamman en Simon Gitsels, die tussendoor smeuïge nummers als ‘De Diarree’ en het ‘Poep- en Piesmenuet’ ten gehore brengen. No shit.

Dit programma is zondag om 14.45u te zien in de Helga's.

Saskia Noort als één van de Literaire Drie

Ook onze Saskia Noort is van de partij. Zij gaat samen met Georgina Verbaan en Stella Bergsma het podium op. Met het oog op de open vacature van De Grote Literaire Drie vormen zij een trio topkandidaten. Sexy en melodieus ondersteund door het aanstormende country-/folkduo Sam & Julia op gitaar en piano nemen deze uitgesproken vrouwen je mee in een wereld van tinderdaten, drank, twijfel, mannen en andere onplezierige pleziertjes – een hittezoekende drietrapsraket van tekst, seks en rock ‘n’ roll. Roll over Hermans, Reve en Mulisch; het is de hoogste tijd voor Noort, Verbaan & Bergsma.

Dit programma is zondag om 16.15u te zien in de Helga's.

Leon Verdonschot en Sander Donkers over het ontmoeten van je muzikale helden

Op een afstandje van vijftig meter in Alpha een knipoog krijgen van je favoriete bassist is één ding, maar maar wat als je ineens face-to-face staat met je onbetwiste muzikale held? Presentator en professioneel rocksterontmoeter Leon Verdonschot (biograaf van Luc de Vos) vraagt het aan vier ervaringsdeskundigen, die allemaal hun eigen helden uitgebreid te spreken kregen. Sander Donkers (biograaf van Barry Hay), Thomas Heerma van Voss, Haro Kraak en Aafke Romeijn vertellen over hun bewondering, over hun pogingen zelf muziek te maken, en over het idealiseren en opzoeken van hun muzikale helden – en de bikkelharde confrontatie met de werkelijkheid die daarop volgde.

Dit programma is zaterdag om 13.15u te zien in de Helga's.

Verder zal onze hoofdredacteur Jasper Henderson op zaterdag om 16u in de Helga's Herman Brusselmans interviewen.

Het hele literatuurprogramma van Lowlands 2017 vind je hier.

Auteurs
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: