Zoeken
Wat inspireert Alexander Pechtold? #Optimist
Elke week onthult Alexander Pechtold in een nieuw filmpje wat hem inspireert in zijn dagelijks leven. Deze week vertelt hij over het Indië-monument in Leiden, dat voor hem extra betekenis heeft.

Wat inspireert Alexander Pechtold? #Optimist

Gepubliceerd op 5 januari, 2017 om 00:00, aangepast op 31 januari, 2017 om 00:00

Alexander Pechtolds vader was twee jaar dienstplichtig marinier in Nederlands-Indië. Deze familiegeschiedenis kwam bijzonder dichtbij toen hij wethouder Cultuur was in Leiden. In 1999 werd daar een monument onthuld ter nagedachtenis aan 26 Leidenaren die in Nederlands-Indië zijn gesneuveld. Toen hij in 2003 uit Leiden vertrok kreeg hij van de initiatiefnemers een foto van het monument cadeau met daarbij een bedankbriefje. Het lijstje, inclusief het inmiddels wat vergeelde briefje, staat nog altijd op zijn werkkamer. #optimist

 
Auteurs
Auteur: Alexander Pechtold

Alexander Pechtold (1965) studeerde kunstgeschiedenis in Leiden. Van 1992 tot 1997 was hij veilingmeester en adjunct-directeur bij Van Stockum's Veilingen in Den Haag. Nog tijdens die jaren begon zijn carrière in de politiek. Na 15 jaar in de lokale politiek werd hij minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties. Sinds 2006 is hij fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer. Hij publiceerde eerder het boek Henk, Ingrid en Alexander (2012).

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: