Zoeken
Edmund Richardson - Alexandrië

Alexandrië

Edmund Richardson

Hoe een eenvoudige Engelsman de loop van de geschiedenis veranderde
Alexandrië

Edmund Richardson

Hoe een eenvoudige Engelsman de loop van de geschiedenis veranderde
Bestel nu
Omschrijving

Eeuwenlang was Alexandrië onder de Bergen een kruispunt tussen Oost en West. Totdat de stad spoorloos verdween. In 1833 werd de stad teruggevonden door degene van wie je dat het minst zou verwachten: Charles Masson, een gewone Londense jongen uit de arbeidersklasse die zichzelf achtereenvolgens ontpopte als deserteur, pelgrim, arts, archeoloog engerenommeerd geleerde.
Als de hoofdpersoon in een van de meest bijzondere verhalen uit de geschiedenis dronk Masson thee met koningen, reisde hij in het gezelschap van heiligen en wist hij zich te hullen in honderd-en-eenvermommingen. Hij zag dingen die geen westerling ooit had gezien. Hij spioneerde voor de Britse Oost-Indische Compagnie en werd er daarnaast van verdacht dat hij voor Rusland spioneerde. Dit was immers het tijdperk van de 'Great Game' toen de imperialistische grootmachten elkaar in die zo onwaarschijnlijk mooie contreien naar de kroon staken. Masson ontdekte tienduizenden objecten uit de Afghaanse geschiedenis, hij kreeg een eigen koninkrijk aangeboden en hij veranderde de wereld.
Op basis van nauwgezet onderzoek vertelt dit boek over een doldwaze reis dwars door het India en Afghanistan van de negentiende eeuw. Het schetst een wereld van spionnen en dromers, van lanterfanters en opportunisten, van extreem militair en persoonlijk geweld en vooral ook van grenzeloze hoop.

Fragment

Quotes
De Standaard
'Een non-fictiewerk dat leest als een avonturenroman van Kipling'
Sunday Times
'Dit boek is een juweeltje! Het redt Masons geschiedenis uit het stoffige archief en brengt hem prachtig tot leven.'
James McConnachie
Tablet
'Een opmerkelijke prestatie, iets zeldzaams, een boek dat gegarandeerd je kijk op de wereld zal veranderen.'
Sebastian Millbank
Literary Review
'Massons verhaal is op briljante wijze naverteld door Edmund Richardson [...] Een heldere, spannende en poëtische vertelling die recht doet aan het onderwerp. Met slechts een paar welgekozen woorden weet hij personages levendig weer te geven. Dankzij zijn expertise als professor klassieke talen is hij in staat de historische betekenis van Massons ontdekkingen te schetsen zonder de spanning van het verhaal weg te nemen.'
Bijan Omrani
John Keay
'Indrukwekkend... Eindelijk kreeg Masson de onverschrokken biograaf die hij verdient.'
Auteur: Edmund Richardson
Auteur

Edmund Richardson is professor Klassieke Talen aan de universiteit van Durham. Hij publiceerde in 2013 Classical Victorians: Scholars, Scoundrels and Generals in Pursuit of Antiquity. In 2016 werd hij uitgeroepen tot een van de New Generation Thinkers door de BBC/AHRC.

Edities & Details
Paperback: Alexandrië - Edmund Richardson
ISBN: 9789048860487
Uitgave: Paperback
Status: Niet beschikbaar
Datum: 26-05-2021
Prijs: € 24,99
Omvang: 400 pagina's

Bestel

Digitale download: Alexandrië - Edmund Richardson
ISBN: 9789048860494
Uitgave: Digitale download
Status: Beschikbaar
Datum: 26-05-2021
Prijs: € 9,99
Omvang: 320 pagina's

Bestel

Uitgeverij: Hollands Diep Vertaler: Alexander van Kesteren NUR: 680 - Geschiedenis THEMA: Geschiedenis BISAC: HISTORY / General
Meer boeken
Jonathan Holslag - De Nieuwe Zijderoute
Jonathan Holslag
Neil MacGregor - Leven met goden
Neil MacGregor
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: