Zoeken
Annemarie Haverkamp wint Anton Wachterprijs 2020 met 'De achtste dag'
O yes! Annemarie Haverkamp wint met De achtste dag de Anton Wachterprijs 2020, de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire prozadebuut van de afgelopen twee jaar. In 2019 won haar roman ook al de Bronzen Uil.

Annemarie Haverkamp wint Anton Wachterprijs 2020 met 'De achtste dag'

Gepubliceerd op 1 oktober, 2020 om 00:00, aangepast op 2 oktober, 2020 om 00:00

Volgens de jury weet Annemarie zich in haar debuut te profileren ‘als een auteur die een dilemma of drama verfijnd en subtiel over het voetlicht weet te krijgen. Zonder larmoyant te worden schetst zij in acht dagen de problemen van de ongeneeslijk zieke vader. Sinds de dood van zijn vrouw, een voormalig balletdanseres, draagt timmerman Egbert Tol de zorg voor zijn zwaar gehandicapte zoon. Hij doet dat met liefde, humor en grote vindingrijkheid. Een onmogelijk zwaar thema, maar beheerst en met groot vakmanschap geschilderd. Tederheid en harde werkelijkheid gaan hand in hand’.

Er waren dit jaar zes genomineerden: naast Annemarie Haverkamp waren dat Hannah van Binsbergen (met Harpie), Sebastiaan Chabot (met De slaap die geen uren kent), Michiel Cox (met Messias van niks) en Mariken Heitman (met De wateraap).

De prijs,  bestaande uit een bedrag van 2000 euro en een beeldje van Anton Wachter, zal worden uitgereikt op zaterdag 7 november in de Grote Kerk in Harlingen. Uiteraard met inachtneming van de dan geldende covid-19-maatregelen.

Voor de prijs, genoemd naar de hoofdpersoon van de bekende romancyclus van Simon Vestdijk, waren deze keer 127 inzendingen, zes minder dan in 2018. De boeken van de 22e editie zijn beoordeeld door de juryleden Gerbrand Bakker, Kees ‘t Hart, Joke Linders, Marja Pruis en Geart de Vries (voorzitter).

De prijs werd eerder gewonnen door onder meer Arnon Grunberg, A.F.Th. van der Heijden, Tessa de Loo, Peter Buwalda,  Ilja Pfeijffer en – in 2018 - Ellen de Bruin.

De Anton Wachterprijs is een activiteit van het Centraal Comité 1945 in samenwerking met de Vestdijkkring en de gemeente Harlingen.

Over De achtste dag

In een verlaten grenslandschap aan een rivier woont timmerman Egbert met zijn gehandicapte zoon Adam, voor wie hij alleen de zorg draagt nadat zijn vrouw Emma is overleden. Wanneer Egbert hoort dat hij nog maar kort te leven heeft, moet hij noodgedwongen nadenken over de toekomst van zijn zoon. Adam is volledig van hem afhankelijk, en Egbert heeft zijn vrouw beloofd hem nooit alleen te laten. Als hij tegen beter weten in de opdracht aanneemt om een houten trap te maken, geeft hij zichzelf zeven dagen de tijd om een beslissing te nemen over hun lot.

Tip! Luister ook naar de podcast die we met Annemarie Haverkamp en haar redacteur over De achtste dag opnamen, op de locatie waar ze haar boek schreef: in een voormalige Telpost van Rijkswaterstaat, aan de Rijndijk in Millingen.

Auteurs
Auteur: Annemarie Haverkamp

Annemarie Haverkamp (1975) is schrijver en journalist voor diverse kranten en tijdschriften. Met haar debuutroman De achtste dag won ze zowel De Bronzen Uil 2019 als de Anton Wachterprijs 2020. Ze is hoofdredactrice van universiteitsblad Vox en columniste bij De Gelderlander.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: