Zoeken
Roelof ten Napel genomineerd voor C. Buddingh'-prijs 2019
Obe Alkema, Gerda Blees, Roelof ten Napel en Roberta Petzoldt zijn genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2019 voor het beste poëziedebuut. De uitreiking is op 16 juni.

Roelof ten Napel genomineerd voor C. Buddingh'-prijs 2019

Gepubliceerd op 18 april, 2019 om 00:00, aangepast op 17 juni, 2019 om 00:00

Naast de shortlistnominatie voor de Grote Poëzieprijs is Roelof ten Napel met Het woedeboek genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2019, de prijs voor het beste poëziedebuut.

De jury van de C. Buddingh’-prijs 2019 - Nederands Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja, Belgisch Dichter des Vaderlands Els Moors en literauurwetenschapper Kila van der Starre - koos de debuutbundels van deze vier dichters uit de 27 ingezonden debuten. De C. Buddingh’-prijs 2019 wordt op 16 juni samen met De Grote Poëzieprijs uitgereikt tijdens het programma ‘Prijs de poëzie’, het feesteijke slot van het 50ste poetry International Festival in de Doelen te Rotterdam.

Tussen de 27 inzendingen trof de jury opvallend veel schrijvers die eerder al proza publiceerden. Dat is waarschijnlijk ook de verklaring voor het hoge aantal 'volwassen' bundels binnen deze lichting debuten. De poëzie varieert aldus de jury van uitermate toegankelijk tot zeer experimenteel, van lyrisch tot prozaïsch en van heel leesbaar tot vrijwel onleesbaar. Consensus over wat poëzie is lijkt onder de debutanten niet te bestaan. Ook viel de jury de meertaligheid in gedichten op.

Over Het woedeboek:

Het woedeboek van Roelof ten Napel is een doordachte narratieve compositie over weggaan en terugkeren. De bundel neemt de lezer in klankrijke cadans mee naar plekken waar het verleden versmelt met inzichten uit het heden en toont ons hoe hedendaagse psalmen en gebeden klinken. Het ik presenteert een palet aan aangesprokenen; personen en entiteiten die constant verschuiven. Soms lijkt de jij een oude bekende, de lezer of de ik zelf te zijn, soms lijken de titels, die op betoverende wijze worden herhaald, aangesproken te worden: vuur, wolf, machine, magnolia. Dat deel mondt op fraaie wijze – woede, jongen, hooglied, nacht – uit in het tweede deel, een liefdescyclus, als de bevrijdende eindhalte voor zowel het lyrisch subject als de lezer. Dat is wat Roelof ten Napel ons in zijn debuut laat zien; hoe dat kan, "een woede als een oud motorblok / ontleden" en ten slotte begrijpen "dat je durven / vallen moet".

Auteurs
Auteur: Roelof ten Napel

Roelof ten Napel (Joure, 1993) is dichter, essayist en schrijver. Hij ontving de Grote Poëzieprijs voor Dagen in huis, en werd genomineerd voor de Joost Zwagerman Essayprijs, de C. Buddingh'-prijs en de Poëziedebuutprijs. Zijn poëzie is vertaald, en zijn roman Het leven zelf werd bewerkt voor toneel. Over het zwijgen is zijn derde roman.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: